Освітні перспективи на наступний рік: проєкт бюджету Вінницької МТГ на 2024 рік

Під час презентації проєкту бюджету на наступний рік, що відбулася 5 грудня, члени Вінницької міської організації профспілки працівників освіти мали можливість ознайомитися з основними фінансовими показниками. Особливий інтерес вони проявили до інформації про прогнозовані видатки на сферу освіти. Зокрема, було повідомлено про наміри фінансування робіт з будівництва укриттів та їх облаштування, покращення системи харчування дітей та виплату заробітної плати освітянам за рахунок бюджету громади. У заході взяли участь заступники міського голови Вінниці та директори департаментів.

У планах на 2024 рік передбачено спрямувати сферу освіти 39% від загального фонду видатків. Зазначено, що ці видатки планується збільшити на 20% за рахунок доходів бюджету громади, тоді як освітня субвенція – лише на 18% у порівнянні з попереднім роком.

«Вже не один рік спостерігається тенденція, що видатки на сферу освіти інтенсивніше збільшуються за кошти громади, ніж за рахунок освітньої субвенції, – підкреслила директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – У новому році на утримання закладів та установ освіти з доходів нашої громади та міжбюджетних трансфертів передбачені видатки у сумі 2 млрд 348 млн грн, що на 19, 2 % більше, ніж у поточному році. При цьому 97 % покриють видатки захищенні статті: оплату праці та комунальних послуг, організацію якісно харчування дітей, виплату стипендій учням ПТНЗ».

В умовах воєнного стану безпека кожного мешканця громади залишається серед ключових пріоритетів міської влади. За словами директорки департаменту освіти ВМР Оксани Яценко, у новому році планується продовження робіт з будівництва та ремонту укриттів у навчальних закладах та їх облаштування відповідно до вимог Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Крім того, щорічно передбачено видатки на проведення заходів з протипожежної безпеки.

«Крім того, цьогоріч переможцями конкурсу «Бюджет громадських ініціатив ВМТГ» стали 4 проєкти, які спрямовані на пріорітет безпеки – це створення класів безпеки у школах №№ 3, 16, 18. Не залишаємо поза увагою і національно-патріотичне виховання підростаючого покоління. Плануємо посилити відповідні заходи та гурткову роботу у цьому напрямі, а також реалізувати ще один проєкт БГІ – проведення змагань зі стрільби кульової у 22-й школі», – зазначила Оксана Яценко.

Для забезпечення стабільної роботи та функціонування закладів та установ освіти у 2024 році, у бюджеті ВМТГ передбачено ряд витрат. Зокрема, виділені кошти на обслуговування систем електронного управління освітнім процесом, що забезпечує можливість проведення дистанційного навчання. Також передбачено здійснення заходів з підготовки до опалювального сезону та аварійних робіт.

Окрема увага приділяється заміні теплових лічильників, у яких завершився термін експлуатації, на нові з погодозалежними регуляторами. Це дозволить зменшити витрати на оплату послуг з електропостачання.

Згідно з пріоритетом "турбота", у закладах освіти, зокрема, планується покращення якості харчування. З 1 січня передбачено підвищення вартості харчування у дитячих садочках, школах та професійно-технічних навчальних закладах.

«За рахунок бюджету громади безкоштовним харчуванням забезпечуватиметься 13 тисяч 495 дітей, що складає 20 % від загальної кількості вихованців. Витрати з бюджету на зазначені цілі заплановані у сумі 77 млн 273 тисяч грн. Як і в 2023 році в закладах освіти, крім інших пільгових категорій дітей, безкоштовним харчуванням забезпечуватимуться діти та учні, батьки яких є учасниками АТО (ООС), діти Захисників і Захисниць», – повідомила Оксана Яценко.

У 2024 році планується і підвищення заробітної плати працівникам галузі освіти. Протягом 2024 року їхня зарплата зросте майже на 21% у порівнянні з 2023 роком. З 1 січня також передбачено введення додаткової муніципальної надбавки за складність та напруженість у роботі в умовах воєнного стану для вихователів, а також преміювання помічників вихователів у дошкільних закладах громади.

Пріоритетом "турбота" виражені видатки в 2024 році на відпочинок дітей особливо вразливих категорій під час канікул.

Для довідки:

На території Вінницької громади функціонує 122 освітніх заклади різних типів, які обслуговують близько 70 тисяч молодих мешканців, з яких понад 2,5 тисячі є дітьми внутрішньо переміщених осіб.



Переглядів: 688
Поширень: 0

Останні новини