У деяких автошколах вимагають заплатити до 8000 гривень за вивчення ПДР

У деяких автошколах стосовно кандидатів у водії, які власноруч готуються до теоретичного іспиту на отримання водійського посвідчення, з'явилася вимога внесення плати до 8000 гривень перед тим, як допустити їх до практичних занять. Цю інформацію надала Суспільне.

З 30 листопада 2023 року кандидати у водії мають можливість готуватися до теоретичного іспиту в автошколі або самостійно, залежно від їхнього вибору (підготовка до практичного іспиту залишається обов'язковою в автошколі). Це було введено з урахуванням обставин війни з російськими окупантами, через що не всі можуть відвідувати заняття в автошколах.

Хоча нововведення виявилося корисним для багатьох кандидатів, виявилося, що справа не така проста. За інформацією Суспільне, у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях є випадки, коли автошколи відмовляють у підготовці до практичного іспиту кандидатам у водії, які не навчалися теорії в них. Також деякі автошколи вимагають від кандидатів, які самостійно вивчали Правила Дорожнього Руху (ПДР), сплатити "реєстраційний внесок" чи "плату за сертифікат".

Зокрема, у Івано-Франківську в акредитованих автошколах, кандидатам, які самостійно вивчали ПДР, стягується "реєстраційний внесок" в розмірах від 5500 до 8000 гривень. Щодо інших областей України інформації не надано. Сервісні центри МВС можуть контролювати тільки матеріально-технічну базу автошкіл відповідно до навчальних програм, і законодавство України не забороняє автошколам встановлювати плату за "реєстраційний внесок" для кандидатів, які самостійно готуються до теоретичного іспиту.

Помітно, що влітку 2023 року в Україні було введено адміністративну відповідальність за порушення під час підготовки водіїв до керування транспортними засобами. Співробітників автошкіл тепер штрафують на суму від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і можуть відсторонити від роботи на 1 рік, якщо не має ознак кримінального порушення. Також було посилено контроль за проведенням теоретичних і практичних іспитів в сервісних центрах, забезпечивши обладнання класів та автомобілів відеокамерами з аудіозаписом.



Переглядів: 497
Поширень: 0

Останні новини