У Вінниці ще два об'єкти отримають статус культурної спадщини: що про них відомо

Найближчим часом у місті Вінниця збільшиться кількість об'єктів, що мають статус культурної спадщини, пов'язаної з історією та мистецтвом. Серед об'єктів, які можуть отримати новий статус, визначені стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії УНР, а також пам'ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи. Відповідна документація, розроблена департаментом архітектури та містобудування міської ради спільно з Музеєм Вінниці, наразі знаходиться на етапі затвердження.

«Історичні, археологічні, архітектурні, монументальні… Пам’ятки поповнять вінницький культурний ландшафт та охоронятимуться Законом, не даючи шансу на забуття подій як із життя міста, так й України в цілому. Іноді вони важкі, часто трагічні, але пам’ять про них однаково важлива для ідентифікації себе у сучасному світі, – каже головний архітектор Вінниці Євген Совінський. – Присвоєння кладовищу вояків Галицької Армії та Армії УНР та пам’ятнику ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи нового статусу – це продовження процесу, який ми цього року активізували. Його мета – вишукати у міському просторі маркерні об’єкти, які матимуть найвищий ступінь охорони та популяризації».

Євген Совінський відзначив, що вперше з 1997 року проводиться така обширна робота з присвоєння статусу культурної спадщини. На сьогоднішній день у Вінниці зареєстровано 201 об'єкт, які мають статус пам'яток культурної спадщини.

Для довідки:

Стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії УНР є одним із найбільших поховань на Поділлі, яке пов'язане з періодом Перших визвольних змагань. Вчені припускають, що в період 1919-1920 років тут знайшли вічний спочинок щонайменше дві тисячі вояків, серед яких був видатний український критик та публіцист, поручник Микола Євшан (Федюшко). Прах Героїв був виявлений під час археологічних робіт пошукового центру «Доля» та Центру історії Вінниці у 2020 році.

Пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи був встановлений навпроти Центрального автовокзалу Вінниці у 1996 році. Це було одним із перших в Україні місць пам'яті, присвячених тим, хто рятував світ від атомного лиха у 1986 році. Авторами монумента стали скульптор Юрій Козерацький та архітектор Ігор Єзерський.



Переглядів: 378
Поширень: 0

Останні новини