Книжки для бібліотек: 25 тисяч книжок із Великої Британії прибули в Україну

Для українських бібліотек приїхало понад 25 тисяч книжок англійською мовою для дорослих, підлітків та дітей. Це проєкт у партнерстві з англійським PEN, міжнародним PEN та благодійним фондом Book Aid International.

Про це Суспільне Культура повідомила пресслужба PEN Ukraine.

"Це історія про індивідуальні зусилля та рішення, котрі разом складають велику справу", — зазначив президент PEN Ukraine Володимир Єрмоленко.

У серпні 2023 року PEN оголосив збір заявок від українських бібліотек на одержання книжок англійською — за три місяці команда отримала понад 800.

Найпотрібнішою стала:

література для дітей і підлітків, підручники для вивчення англійської мови, нонфікшн-видання для дорослих.

Запити на книги варіюються від 3 примірників до 5 тисяч.

Нині команда PEN аналізує заявки, сортує примірники та готує книжкові набори. Насамперед їх отримають бібліотеки, які постраждали через війну.

Книжки, які отримав PEN Ukraine. Фото: Михайло Палінчак/Український PEN

Сортування книжок. Фото: Михайло Палінчак/Український PEN

Сортування книжок. Фото: Михайло Палінчак/Український PEN

До України прибули книжки від десятків провідних видавництв Великої Британії: Penguin Random House, Oxford University Press, HarperCollins, Macmillan, Unbound та інших.

“Ми знаємо, що від початку повномасштабної війни Росії проти України бібліотеки стали прихистком для громад, а також місцем, де читання та навчання може продовжуватися. Я хочу щиро подякувати усім видавництвам, котрі підтримали ідею допомогти українським бібліотекам", — зазначила Елісон Твід, виконавча директорка Book Aid International.

Амбасадорами ініціативи у Великій Британії стали, зокрема, автори Александер Маккол Сміт, Едмунд де Вааль, Еліф Шафак. А в Україні до акції долучилися Софія Андрухович, Андрій Бондар, Світлана Тараторіна, а також режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв.

Ахтем Сеітаблаєв допомагає із сортуванням книжок. Фото: Михайло Палінчак/Український PEN

Софія Андрухович допомагає із сортуванням книжок. Фото: Михайло Палінчак/Український PEN



Переглядів: 375
Поширень: 0

Останні новини