Вінниця – рекордсмен за ростом цін на вторинці

Новини Вінниці пишуть, що інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70-80% свого довоєнного рівня, але частина покупців поки що витримує паузу і відкладає рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті. Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. І лідер на цьому ринку – нерухомість у Вінниці.

За даними ЛУН, виключенням стала столиця — з 2022 року Київ втратив 3% у вартості однокімнатних квартир. Водночас Львів зріс на 12%, а Івано-франківські однокімнатні з весни 2023 здорожчали аж на 18% у валюті.

На первинці забудовники відкривають відділи продажів, але будують відчутно менш активно, порівнюючи з довоєнними темпами. За 3 квартали 2023 у столиці ввели в експлуатацію на 15% менше житла, у Київській області – на 35% менше, у Львові – на 38% менше. Це може спровокувати дефіцит нових метрів, що критично для охочих взяти пільгову іпотеку єОселя 7%, за умовами котрої будинку має бути не більше 3 років.

Вторинка росла в ціні

Аналітики ЛУН підрахували: середні ціни на однокімнатні квартири з завершенням блекаутів виросли в доларах у Вінниці на 2500$, і медіана складає 42 000$. Двокімнатна в середньому обійдеться у 62 000$, а трикімнатна – у 75 000$.

За приростом в абсолютних числах Вінниця є рекордсменом по країні із приростом на 8900$ з закінчення блекаутів. Трикімнатні теж виросли найбільше по країні саме у Вінниці — на 8800$.

Київ та Львів традиційно займають свої позиції як найдорожчі міста для купівлі житла, але з початком повномасштабної війни до них приєднався й Ужгород, де, як і в цих містах-мільйонниках, на купівлю квартири треба збирати трохи понад 9 років середніх місцевих зарплат.Квартира у Вінниці в “річних зарплатах” коштуватиме 8,4 роки.

Росте й первинка, але менше будується

На собівартість будівництва впливає здорожчання будівельних матеріалів та складнощі з пошуком робочої сили через те, що значна частина чоловіків будівельних професій або виїхала з області, або захищає Україну зі зброєю в руках.

Так вартість квадратного метра в новобудовах виросла майже в кожному регіоні. Проте у Вінниці зменшилася на 8% і складає 31 100$.
Кількість виставлених на продаж житлових комплексів на первинці напряму пов?язана з віддаленістю від фронту. Так найбезпечніші західні регіони мають 80-90 і більше відсотків відкритих відділів продажу відносно рівня до вторгнення.

За дослідженням ЛУН, темпи введення в експлуатацію по країні очікувано зменшуються. Якщо у 2022 році добудовували розпочате раніше, то 2023 вже демонструє більш реальний стан речей по областях. Проте у Вінниці за перші 3 квартали 2023 року було введено в експлуатацію 700 квартир, що на 16% більше, ніж минулого року.



Переглядів: 451
Поширень: 0

Останні новини