Міністерство цифрової трансформації представило стратегію розвитку інновацій до 2030 року.

В стратегії визначили головні напрями розвитку країни, а також шляхи для економічного стрибка, створення умов для розвитку бізнесу, освіти та науки. В документі зазначають, що частка інноваційних продуктів у ВВП країни має бути не нижче 15-20%.

Ключові проєкти стратегії:

Оборонні технології:

Міністерство пропонує створити центри, де навчатимуть розробників-новачків та організовувати програму кредитів для оборонних стартапів. У міністерстві пропонують створити кваліфікованого замовника у сфері військово-технічних інновацій, що відповідатиме за аналіз тенденцій та фінансування інноваційних розробок.

Медтехніка:

В програмі передбачено зменшити тиск на систему охорони здоров’я та створити кар’єрні можливості для локальних фахівців. Також впровадити локальне виробництво протезів та розвиток технологій для лікування опіків і ран. Для лікування ПТСР у ветеранів хочуть задіяти систему віртуальної реальності.

Біотехнології:

Біотехнології поєднують біологічні, хімічні та технічні науки для використання біології у різних сферах промисловості. Мінцифри хочуть створити біокластер, який об'єднає сфери науки для планування нових проєктів, лобіювання інтересів індустрії тощо. Також пропонують створити центри компетенцій, щоб територіально об’єднати експертів у певній індустрії. Проєкт передбачає створення спеціалізованих програм для поглибленого вивчення галузі та проведення досліджень.

освітні технології:

В документі зазначають про необхідність підвищення рівня знань англійської серед населення, а також покриття країни широкосмуговим інтернетом, спрощення доступу до комп’ютерів, смартфонів малозабезпеченій частині населення та закладам освіти.

урядові організації:

Пропонують збільшити урядове та донорське інвестування для стартапів. Також оцифровувати медичні дані, запустити проєкти «Цифрова митниця», «єПатрульний» для фіксації порушення правил дорожнього руху, «єСуд» для ухвалення рішень на основі штучного інтелекту, систему моніторингу та управління міським транспортом на основі даних із GPS і сенсорів.

Агрогалузь:

Міністерство планує автоматизувати збір врожаю за допомогою комбайнів-дронів. Також створити ринок протимінної діяльності, де люди зможуть замовляти послуги з розмінування сільськогосподарських земель та звільнити від ПДВ імпорт обладнання для розмінування, яке не виробляють в Україні.

Кібербезпека:

Пропонують залучати фінансових партнерів для розробки кіберпродуктів, розробити регулювання ШІ та налагодити співпрацю приватного сектора з оборонними відомствами. Мінцифри пропонує створити два проєкти для заохочення цивільних брати участь у кіберзахисті та перетворення держави на кібербренд подібно до Ізраїля.

Напівпровідники (Chips UA):

Пропонують створити профільний закон для регулювання для розвитку сектору. А також створення першої фабрики чипів в Україні.

Штучний інтелект:

У межах стратегії хочуть створити законодавство щодо використання ШІ. Йдеться про створення міжнародного кластера для обміну досвідом та розробки ШІ-рішень для уряду та місцевої влади.

Зелена трансформація:

У міністерстві хочуть створити центр компетенцій з використанням штучного інтелекту для енергетичної безпеки, а також виробництво силової електроніки й напівпровідників. Також пропонують запустити «єСубсидію» – ​цифрову програму запобігання енергетичній бідності.

Стратегія розвитку інновацій стане офіційною державною стратегією після затвердження Кабміном.