НБУ презентував набір пам’ятних монет, присвячених "Щедрику"

Голова Національного банку України Андрій Пишний спільно із заступником Голови Місії США в Україні Робертом Нідемом 21 грудня презентували набір пам’ятних монет "Щедрик – колядка дзвонів".

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що набір, присвячений всесвітньовідомій колядці "Щедрик" в обробці композитора Миколи Леонтовича, продовжує серію "Українська спадщина".

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби.

"На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні "Щедрик", — розповіли в НБУ.

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання "Щедрика" хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні.

На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Реалізація набору пам’ятних монет "Щедрик – колядка дзвонів" здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ та банками-дистриб’юторами (АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") у 2024 році.

Тираж набору – до 5 000 штук.


Переглядів: 455
Поширень: 0

Останні новини