Українці, чиє житло зруйнувала РФ, тепер можуть «забронювати кошти» в «Дії» на купівлю нового житла

Українці, чиє житло зруйнувала РФ, відсьогодні можуть «забронювати кошти» в «Дії» на купівлю нового житла, повідомляють у Мінвідновлення.

Щоб «забронювати кошти» для придбання будинку чи квартири, треба мати житловий сертифікат. Також потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі.

Для цього потрібно мати заяву, документ, що засвідчує право власності й технічний звіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування. Знайти державних нотаріусів, які працюють із житловими сертифікатами, можна за посиланням.

Щоб скористатися послугою, треба оновити «Дію» до останньої версії та відкрити «Сертифікати на житло» в розділі «єВідновлення». Далі треба натиснути «Забронювати кошти».

Після бронювання коштів у «Дії» протягом п’яти робочих днів має надійти підтвердження. Далі протягом 30 днів необхідно оформити угоду купівлі-продажу житла. Кошти мають надійти продавцю житла протягом п’яти днів.

Угоду можуть оформити лише ті нотаріуси, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Якщо угоду не вдасться оформити протягом місяця, то потрібно буде повторно подавати заяву в «Дії».

Придбати можна будь-яку квартиру чи будинок на первинному чи вторинному ринку житла в будь-якому регіоні України незалежно від того, де була розташована зруйнована нерухомість.

Якщо вартість нової квартири чи будинку більша за вартість сертифіката, покупець може доплатити з власних коштів. Якщо навпаки, вартість житла нижча, то різницю можна буде отримати після того, як Україна ухвалить процедуру стягнення репарацій із РФ. Крім того, можна об’єднати кілька житлових сертифікатів, щоби придбати один об’єкт нерухомості.

Також у січні – лютому 2024 року планують запустити реалізацію сертифікатів на придбання будматеріалів та замовлення робіт для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці.

Знайти відповіді на найбільш поширені запитання щодо програми чи її оновлень можна на сайті.



Переглядів: 401
Поширень: 0

Останні новини