Печія у вагітних жінок — звідки походить та як лікувати

Печія у вагітних жінок — звідки походить та як лікувати

Печія — це поширений симптом під час вагітності, який виникає переважно у другому та третьому триместрах. Він приносить жінці багато дискомфорту, але це не завжди означає розвиток патології. Для печії під час вагітності є кілька фізіологічних причин. Це не скасовує потребу в ретельній діагностиці — ви повинні переконатися, що стан становить небезпеку для матері та дитини. Наприклад, грижа стравохідного отвору діафрагми та гіперацидний гастрит можуть проявлятися в третьому триместрі, але вони не пройдуть після пологів. У ситуації, коли користь точно буде більша за можливі ризики, лікарі призначають, наприклад, Подорожник — на https://anc.ua/product/podorozhnyk, ви можете ознайомитись з усім спектром корисних ефектів, які він надає організму. 

Чому вагітні жінки страждають на печію

Під час її виникнення переважають два патогенетичні механізми:

    Виділення великої кількості простагландинів. Вони розслабляють гладкі м’язи, щоб запобігти розвитку тонусу матки, але не мають достатньої вибірковості. Тому впливають на тонус сфінктерів у травному тракті, саме тому вхід до стравоходу залишається відкритим. Під час спроб нахилитися вперед, лягти або займатися фізичними навантаженнями, шлунковий сік проникає в стравохід і пошкоджує його стінки, викликаючи відчуття печії. Зменшення обсягу черевної порожнини. Збільшена матка займає багато місця, саме тому решта органів змушені підійматися, розподіляючись навколо неї. Шлунок притискається до діафрагми та перебуває під постійним тиском, саме тому соляна кислота закидається в стравохід.

Описані механізми — це причина, чому навіть ті жінки, які ніколи не страждали від печії, часто стикаються з нею у цей період. За умови відсутності патології, ці ознаки проходять після пологів через зміну гормонального фону та зменшення матки. 

Як її вилікувати або уникнути виникнення

Якщо печія вже з'явилася, лікарі призначають антацидні препарати для зменшення інтенсивності її проявів. Ви можете ознайомитись із механізмом їх дій на сайті https://anc.ua. Необхідно також дотримуватися рекомендацій:

    не їжте жирні, смажені та солоні продукти, бо вони провокують печію; їжте невеликими порціями, щоб уникнути переповнення шлунка; позбудьтеся шкідливих звичок; приймайте частіше вертикальне положення, не забувайте спати на високих подушках; уникайте активності, яка забезпечує нахили вперед; не носіть вузький одяг.

Разом ці запобіжні заходи дозволяють зменшити тиск на шлунок і уникнути переміщення його вмісту в стравохід. Ліки призначаються, якщо запобіжні заходи не спрацювали, або якщо інтенсивність симптомів надто сильна, і вони серйозно непокоять вагітну. Для їх призначення обов'язково звертайтесь до лікаря. 


Переглядів: 396
Поширень: 0

Останні новини