Що читати в 2024 році: найочікуваніші книжкові новинки

Наприкінці року українські видавництва не лише підбили підсумки 2023-го, а й поділилися своїми планами на наступні дванадцять місяців.

Зокрема у книгарнях з'явиться найкращий художній роман 2023 року за версією платформи Goodreads та книжка, яка підкорила букток.

Суспільне Культура розповідає про найбільш очікувані книжкові релізи 2024 року.

"Жінки та влада: маніфест" Мері Берд

Видавництво: Creative Woman Publishing

"Жінки та влада: маніфест" Мері Берд. Сайт видавництва Creative Women Publishing

Британська професорка античної літератури Мері Берд дослідила походження явища мізогінії. Вона проаналізувала гендерні стереотипи в соціокультурному контексті, стосунки жінок з владою та висвітлила кейси, коли сильні жінки протистояли дискримінації.

Авторка не тільки спонукає до дискусії про рівноправ'я, співпрацю та примирення. Вона також пропонує способи покращення ситуації: надає "підґрунтя для побудови мирного та стабільного суспільства", де участь жінок у процесі влади та прийнятті рішень стає вагомішою.

"Моя мета — огляд довгої, дуже довгої історії культурно непростих стосунків між голосом жінки та сферою публічних виступів, дебатів та слухань, тобто політикою у її найширшому понятті, від офісних нарад до подій у парламенті. Сподіваюсь, завдяки такій ретроспективі ми зможемо вийти за рамки діагнозу «мізогінія», яким так часто розкидаємось наліво і направо?" — пояснює авторка.

"Джулія" Сандра Ньюман

Видавництво: "Лабораторія"

"Джулія" Сандра Ньюман. Сайт видавництва "Лабораторія"

Роман "Джулія" вважається феміністичною версією культової антиутопії "1984" Джорджа Орвелла.

Через 75 років після виходу оригінальної історії американська письменниця Сандра Ньюман дослідила тоталітарний світ Великого Брата та створила власну інтерпретацію — з перспективи Джулії Вортінг, а не Вінстона Сміта.

Сюжет розгортається в Лондоні 1984 року. Джулія Вортінг працює механіком і лагодить машини для написання романів у відділі художньої літератури в Міністерстві правди.

Згідно з ідеологією ІнгСоц і правління партії та її лідера Великого Брата, Джулія — зразкова громадянка: життєрадісно-цинічна, аполітична та без особливих очікувань від майбутнього. Джулії добре вдається пристосовуватися до обставин: коли треба, вона співпрацює з диктаторським режимом, проте не гребує регулярним порушенням його правил.

Та раптом Джулію починає інтригувати Вінстон Сміт — колега з відділу записів, працівник середньої ланки Зовнішньої партії. Саме він був головним героєм твору Орвелла. Втім, сам автор казав, що Джулія — "значно гостріша, ніж Вінстон, і набагато менш сприйнятлива до партійної пропаганди".

Одного разу, при зустрічі з Вінстоном, вона імпульсивно вручає йому записку (потенційно суїцидальний жест) — і враз усвідомлює, що втрачає контроль і більше не може почуватися безпечно в цьому світі.

"Провокаційна, життєво важлива і надзвичайно цікава антиутопія", — йдеться в анотації до книги.

"Жовтолика" Ребекка Кван

Видавництво: "Жорж"

"Жовтолика" Ребекка Кван. zhorzhclub/Instagram

Ця книга — експеримент для Ребекки Кван, у якому авторка відходить від звичного для себе епічного фентезі та пробує сили в жанрі сатиричного роману.

У центрі оповіді — Атена Лю і Джуніпер Гейворд, які разом навчалися в Єльському університеті, відвідували письменницький курс і мали б одночасно зійти на вершину слави.

Однак доля склалася інакше: Атена стала літературною зірка з шестизначними гонорарами, а Джуніпер так і не вдалося підкорити професійний Олімп. Втім, раптом Джун стає свідком раптової смерті Атени. Дівчина без вагань викрадає її щойно дописаний шедевр — експериментальний роман про роль китайських робітників у Першій світовій війні.

Після цього письменниця редагує рукопис і надсилає агенту як власний твір. Навіть дозволяє видавництву змінити її прізвище на Джуніпер Сонг, яке натякало б на азійське походження. "І що з того? Хіба ця частина історії не заслуговує бути розказаною, байдуже, ким саме?" — думає вона, а найпрестижніші літературні рейтинги лиш підтверджують правоту героїні.

Попри все, Джуніпер ніяк не може вийти з тіні Атени. Часом їй навіть ввижається, що та насправді не померла й спостерігає за нею. А невдовзі в соцмережі з’являються анонімні звинувачення в крадіжці рукопису… Тож тепер псевдоавторка постає перед викликом —зберегти свою таємницю і втримати омріяну славу.

"Це неймовірна книга. Злочин, сатира, жах, параноя, проблема культурного привласнення. А ще купа огидних скандалів у соціальних мережах. Але головне — це гарна історія. Складно відкласти, ще складніше забути", — відгукнувся про книгу Стівен Кінг.

"Жовтолику" визнали найкращим художнім романом 2023 року за версією платформи Goodreads.

"Дейзі Джонс і The Six" Тейлор Дженкінс Рід

Видавництво: Artbooks

"Дейзі Джонс і The Six" Тейлор Дженкінс Рід. Сайт видавництва Artbooks

У 2023-му американська письменниця Тейлор Дженкінс Рід підкорила букток своїми бестселерами "Сім чоловіків Евелін Г'юґо" та "Світанок Малібу". Наступного року українські читачі зможуть познайомитися з новим перекладом авторки — "Дейзі Джонс і The Six".

Сюжет розповідає про гурт "Дейзі Джонс і The Six", який насолоджується кульмінацією своєї слави — аж поки в одну мить музична ідилія не виходить з ладу.

"Їхні платівки розлітаються, як гарячі пиріжки. Квитки на їхні стадіонні концерти розгрібають за лічені години. Їхнє звучання диктує початок нової музичної епохи. Аж раптом 12 липня 1979 року гурт розпадається", — інтригує анотація.

За мотивами роману зняли однойменний міні-серіал на 10 епізодів.

"Жінка в мені" Брітні Спірс

Видавництво: "Наш Формат"

"Жінка в мені" Брітні Спірс. www.britneybook.com

Цьогоріч 24 жовтня американська співачка Брітні Спірс випустила автобіографічну книжку "Жінка в мені".

У ній попзірка 1990-х розповідає про найтемніші епізоди її життя: стосунки з Джастіном Тімберлейком, аборт, багаторічний аб'юз від рідного батька, сексуалізацію її сценічного образу тощо.

Співачка присвятила мемуари "коханню її життя", двом синам: 18-річному Шону Престону та 17-річному Джейдену Джеймсу.

"Написана з винятковою відвертістю і гумором, революційна книга Спірс висвітлює незмінну силу музики і кохання — і важливість того, щоб жінка нарешті розповіла свою історію на своїх власних умовах", — йдеться в анотації книжки.

Розширення класичної серії від Vivat

Видавництво: Vivat

Серія української класики від видавництва Vivat. Vivat

Барвиста серія української класики від Vivat розширюється. У 2024 році її доповнять такі твори:

"За ситуаціями" Ольга Кобилянська

У цю прозову збірку увійшли повість "За ситуаціями" та новела "Ідеї" Ольги Кобилянської. В цих творах чітко простежується ключова тема творчості письменниці — жінка та її "взаємини зі світом".

У книжці переплітаються водночас і фатальний збіг обставин, містичні знаки, сеанси гіпнозу, і роздуми про народ, традиції, вибір життєвого шляху, гроші та зраду.

"Достатньо буде й кількох сторінок, аби зрозуміти — те, як і про що пише Ольга Кобилянська близьке сучасним читачкам, так само як і жінкам минулого. І справді, мало є настільки обдарованих письменниць, чиї думки виходили б за рамки парадигми мислення певного часу і ставали універсальними для різних поколінь", — йдеться в анотації.

"Майстер корабля" Юрій Яновський

Мариністичний пригодницький роман "Майстер корабля" розповідає про молодого кінематографіста То-Ма-Кі, який приїхав в Одесу, щоб працювати на кінофабриці.

"Режисер, художник, балерина, матрос, одеські рибалки, портові дівчата, директор кінофабрики, власник шхуни. Тонка любовна інтрига, дух романтики і творчого неспокою, вино «Кров землі» і солоний запах моря — все це є в романі Юрія Яновського", — обіцяє анотація до твору.

Видавництво стверджує, що це вперше роман виходить "без цензурних купюр і з невідомими фрагментами".

"Маніпулянтка" Іван Франко

У книзі зібрана "профеміністична" проза та драматургія Івана Франка. Vivat обіцяє познайомити читачів з "нехрестоматійним" Франком, який порушує теми сексуального рабства, проституції і торгівлі людьми, війни і посттравматичного синдрому, теорії і практики брехні й технік пікапу, кризи традиційного подружжя і патріархальної моралі, кримінальних злочинів і слідства, мобінгу і суїциду.

Усі твори збірки об'єднує ідея жіночої емансипації та наскрізний образ сильної, пристрасної, харизматичної жінки, котра змагається за власне щастя, свободу і незалежність — навіть ціною життя.

"Залізне полум'я" Ребекки Яррос

Видавництво: "КСД"

"Залізне полум'я" Ребекка Яррос. Amazon

Усього за за дві доби шанувальники фентезі розкупили понад 10 тисяч примірників "Четвертого крила" Ребекки Яррос. За словами PR-менеджерки "КСД" Тетяни Рябченко, це рекорд для видавництва за швидкістю продажів.

Такий шалений ажіотаж викликала історія про королівство, війну та драконів — за відгуком Booklist, "напружена, сексуальна та неймовірно захоплива історія".

В епіцентрі подій — двадцятирічна Вайолет, яка планувала провести життя серед книжок. Однак все змінив наказ матері, уславленої захисниці королівства. Тепер дівчина змушена приєднатися до сотень кандидатів, які прагнуть стати гордістю королівства Наварра — вершниками на драконах.

Невдовзі "Четверте крило" екранізують — права купила Amazon MGM Studios.

"КСД" пообіцяло читачам видати всі частини фентезійної серії — і в 2024 році на світ з'явиться друга частина під назвою "Залізне полум'я".

"Якщо ви вагаєтеся, чи читати ще не завершену і недописану навіть в оригіналі серію — не хвилюйтеся. Сміливо починайте", — кажуть у видавництві.

"Коротка історія кіно" Ієн Гейдн Сміт

Видавництво: "Видавництво Старого Лева"

"Коротка історія кіно" Ієн Гейдн Сміт. Amazon

"Коротка історія кіно" — це інноваційний вступ Іана Гейдна Сміта до теми кінематографу та мистецтва кіновиробництва.

У цьому ілюстрованому виданні автор розглядає 50 знакових фільмів — від супергеройських блокбастерів до взірців незалежного кіно.

За словами видавництва, завдяки дизайну та продуманій структурі книжки читачі зможуть легко зорієнтуватися у ключових жанрах, течіях та техніках кінематографу.

"Доступний та лаконічний виклад, цікаві факти неодмінно сподобаються кіноманам. Можливо, вони навіть відкриють нові обрії насолоди улюбленими фільмами або знайдуть нові стрічки для перегляду", — обіцяють в анотації до книжки.

Іан Гейдн Сміт — британський письменник і журналіст. Створює матеріали про кіно та мистецтво для багатьох ЗМІ — як друкованих, так і телерадіо. З 2007 по 2012 рік був редактором International Film Guide. З 2011 року — редактор Curzon Magazine.

"Мистецтво роману" Мілан Кундера

Видавництво: "Видавництво Старого Лева"

"Мистецтво роману" Мілан Кундера. Amazon

Також "ВСЛ" обіцяє опублікувати книжку Мілана Кундери, у якому той аналізує концепцію європейського роману.

Автор розповідає, як на еволюцію роману в сучасній історії вплинули такі письменники, як Сервантес, Декарт, Бальзак, Джеймс Джойс. Окремо згадує роман Германа Броха "Сновиди": саме він, на думку Кундери, особливо вплинув на формування його авторського стилю.

Окрім цього, Кундера у виданні надає власний словник під назвою "Шістдесят три слова". У ньому описує шістдесят три слова, які він регулярно використовує і вважає важливими для особистого досвіду в написанні романів.

Також у "Мистецтві роману" письменник подає промову, яку виголосив після отримання Єрусалимської премії в 1985 році.

"Щоденник одного генія" Сальвадор Далі

Видавництво: "Лабораторія"

"Щоденник одного генія" Сальвадор Далі. Сайт видавництва "Лабораторія"

"Щоденник одного генія" — мемуари іспанського художника Сальвадора Далі, які охоплюють період життя автора з 1952 по 1963 роки. У книзі художник детально описує своє особисте життя, стосунки з оточеннями, події та ідеї, прагнучи показати, що "життя генія відрізняється від звичайного життя звичайної людини".

"Книжку часто критикують як провокаційну через надмірний снобізм цього іспанця з арабським корінням. І нарешті вона стане доступною українською", — зазначив видавець Антон Мартинов.

Це один з основоположних текстів сюрреалізму — "найбільш підривної, тривожної та впливової" мистецької течії ХХ століття.



Переглядів: 1283
Поширень: 0

Останні новини