У 2024 році виплати українським освітянам збільшать на 21%

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що виплати українським освітянам у цьому році будуть збільшені на 21%.

Про це він сказав під час засідання уряду 5 січня.

"Сьогодні Україна веде війну за виживання. Росія хоче стерти з лиця землі не тільки наші міста й села. Росія хоче знищити нашу надію і віру в краще майбутнє. Тому зараз, у час повномасштабної війни, ми розуміємо важливість розвитку та трансформації української освіти та медицини. Це база успішної держави. Це — основа для відбудови та нашого прогресу", – наголосив Шмигаль.

За його словами, крім того, що на цей рік видатки державного бюджету на освіту становлять понад 170 млрд грн (разом з минулим роком вони зросли на понад 20 мільярдів) виплати українським освітянам будуть підвищені на 21%.

Очільник уряду поінформував, що Кабмін виділяє 2,5 млрд грн на регулювання укриттів, 1,5 млрд грн на розвиток Нової української школи (НУШ), 1,5 млрд грн на модернізацію шкільних їдалень та 1 млрд грн на шкільні автобуси.

Шмигаль також розповів, що цьогоріч планується запуск масштабної реформи вищої освіти.

"Зараз є навчання "на бюджеті" і за контрактом. Ми пропонуємо змінити такий підхід, аби охопити державною підтримкою якнайбільше студентів. Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання. Одночасно ми запроваджуємо модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання", — сказав голова уряду.

Шмигаль акцентував, що наразі 60% студентів навчається на контракті.

"Наша мета — щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки", — сказав прем'єр-міністр.



Переглядів: 513
Поширень: 0

Останні новини