Ціни на вершкове масло зросли на 40% порівняно з минулим роком

Ціни на вершкове масло в Україні в кінці 2023 року припинили стрімке зростання.

Це пов'язано з декількома факторами. По-перше, завершився період передсвяткової торговельної активності, який традиційно супроводжується підвищенням цін. По-друге, на ринку вивільнився додатковий обсяг молока, який виробники перенаправили на виробництво масла, як повідомляє agrotimes.ua.

Незважаючи на це, ціни на масло не падають. Є ймовірність, що вони ще можуть зрости на початку 2024 року, якщо виявиться, що запаси виробників за свята спорожніли більше, ніж очікувалося.

Ціни на масло на світових ринках також продовжують зростати. У грудні вони зросли на 40% порівняно з минулим роком. Це негативно впливає на попит на українське масло.

У 2023 році обсяги виробництва масла в Україні, швидше за все, залишилися на рівні торішніх. Однак споживання масла суттєво збільшилося. Експорт масла скоротився вдвічі, а імпорт зріс у рази.

Через дорожнечу вершкового масла в останні місяці зросло виробництво його замінників. Однак в цілому виробництво спредів і рослинно-вершкових сумішей у 2023 році не зазнало кардинальних змін.

На перших торгах GDT у 2024 році вершкове масло подорожчало до $5514/тонна.


Теги: продукти

Переглядів: 514
Поширень: 0

Останні новини