В Україні створили Центр порятунку хом’яків: як скористатись їх послугами

В Україні діє Центр порятунку хом'яків, який за шість місяців роботи врятував 15 пухнастиків.

Про діяльність Центру розповідає теріолог Михайло Русін з Української Природоохоронної Групи. Хом'яки часто оселяються на присадибних ділянках, приносячи збитки людям. Водночас, вони є охоронюваним видом, включеним до Червоної книги України, і конфлікт між людьми і цими тваринами є неминучим. Основна мета Центру - зменшити втрати для обох сторін.

Ідеальна ситуація - навчити людей співіснувати з дикими тваринами, але проблему слід вирішувати зараз, не чекаючи, коли ставлення громадян зміниться. Ініціатива з порятунку хом'яків розпочалася влітку 2023 року, і коли з'являється повідомлення про наявність хом'яка на ділянці, Центр виїжджає, робить обстеження та відловлює  тварину. Здебільшого хом'яків випускають у дику природу, але іноді їм потрібна ветеринарна допомога.

З середини 2023 року Центру вдалося врятувати 15 хом'яків у Чернівецькій і Вінницькій областях. Та що робити, якщо ви помітили дикого пухнастика в себе на ділянці? Українська Природоохоронна Група радить виконати наступні дії: 

    Сфотографуйте його, а краще зніміть відео. Зайдіть на сторінку "Центр порятунку хомʼяків" у Facebook і напишіть про свою знахідку, додавши фото- та відеоматеріали. Не чіпайте тварину руками. Хом’як може вкусити, бо має потужні щелепи й гострі зуби. Він може прокусити навіть товсті рукавички. Якщо хом’яка вже зловили, тримайте його в глибокому відрі. Його можна годувати тим самим, що їдять і домашні кролі, зелень, зерно, овочі, фрукти. Він їсть все, що росте на городі. Через це його й не люблять на присадибних ділянках. Не ставте на тварин капкани, не полюйте, не дражніть, не натравлюйте котів та собак.


Теги: тварини

Переглядів: 432
Поширень: 0

Останні новини