В Україні зменшиться кількість навчальних закладів: що відомо

В Україні був розроблений законопроект, який передбачає скорочення кількості вищих навчальних закладів. Заступник міністра освіти і науки, Михайло Винницький, у інтерв’ю, яке відбулося 15 січня, повідомив, що таке рішення було ухвалене через зменшення кількості абітурієнтів, - повідомляє редакція zaxid.net.

За словами Винницького, у 2008 році кількість випускників шкіл в Україні становила 640 тисяч, але на даний момент ця кількість зменшилася до приблизно 360 тисяч.

«Подальші прогнози також невтішні. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в нас буде приблизно 300 тисяч випускників — і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій», – зауважив Михайло Винницький.

Також, за словами Михайла Винницького, у 2008 році в Україні існувало приблизно 350 вищих навчальних закладів, де навчалося близько 6700 студентів у кожному з них. У 2021 році, кількість цих закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному навчається 3400 студентів.

«Середньої цифри контингенту студентів на заклад станом на 2023 рік ще немає, але можна зрозуміти, що вона є ще меншою», – сказав Михайло Винницький.

Враховуючи вказані заступником міністра освіти дані, заклади вищої освіти в Україні повинні бути або скорочені, або укрупненні.

«З кожним роком фінансування закладів, які не дотягують до певних визначених критеріїв, буде зменшуватися. Зростати фінансування буде для тих, які виконують критерії, закладені у формулі розподілу коштів між закладами вищої освіти, тобто для тих, які спроможні. До таких об’єктивних критеріїв належать наукові показники, рівень працевлаштування випускників, рівень інтернаціоналізації і багато іншого. Очевидно, що з часом слабші заклади будуть вимушені приєднатися до сильніших», – розповів Михайло Винницький.

В Україні наразі функціонують 100 приватних та 40 комунальних закладів вищої освіти. Крім того, існує близько 170 державних університетів, не враховуючи філій. Внаслідок проведених реформ планується зменшення кількості закладів вищої освіти до 100.

Також, в рамках цього законопроекту вказано, що якщо вищий навчальний заклад має територіально відокремлений структурний підрозділ, то цей підрозділ повинен стати або самостійним закладом вищої освіти, або приєднатися до одного з існуючих закладів.



Переглядів: 345
Поширень: 0

Останні новини