На Харківщині оголосили підозру організатору шпигунської мережі окупантів

У Харківській області діяв російський шпигун, який збирав інформацію про бійців Сил оборони України та розміщення артилерійських установок

На Харківщині працівники Служби безпеки України викрили місцевого мешканця, який збирав та передавав російським кураторам дані про місця розміщення українських військових і техніки для завдання окупантами ракетних ударів.

Про це виданню "Думка" повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його даними, російські куратори шпигуна у першу чергу ставили задачі знаходити українські артилерійські установки у Харківській області на півночі регіону. На співпрацю з державною-агресором пішов 36-річний житель міста Вовчанськ. Цей громадянин ще до повномасштабного вторгнення виїхав на території Російської Федерації. Звідти він дистанційно намагався налагодити мережу інформаторів, котрі би передавали потрібні для завдання шкоди Україні відомості.

Уродженець Вовчанська через месенджер знайшов спільника, який перебував на території Вовчанської громади. Зрадник обіцяв гроші за кожну виявлену позицію та артилерійську установку, також він обіцяв так звану співпрацю на умовах анонімності та повної конфіденційності.

Для передавання даних про розміщення бійців і техніки Сил оборони України поплічники окупаційної армії створили чат-бот. Туди фігурант надсилав координати та супутню інформацію. За можливість – фотографував місця та наносив позначки на гугл-картах.

Зібрану інформацію та координати окупаційний контингент Російської Федерації використовував для підготовки та завданню ракетно-бомбових, авіаційних ударів, а також для обстрілів із ракетних систем залпового вогню по позиціях бійців Сил оборони України.

Служба безпеки України присікла протиправну діяльність групи шпигунів і корегувальників на випередження, щоб уникнути обстрілів з боку ворога. Удари завдані не були.

Слідчі та оперативники Служби безпеки України зібрали достатній обсяг доказового матеріалу для того, щоб повідомити заочно організатору мережі інформаторів про підозру. На цей час 36-річному мешканцю Вовчанська оголошена підозра за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, скоєна в умовах воєнного часу).

У СБУ нагадали, що двох спільників підозрюваного правоохоронці затримали ще у травні 2023 року, щодо них відкрито інше кримінальне провадження, де зараз продовжується досудове розслідування. Викривали шпигунів співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.


Переглядів: 372
Поширень: 0

Останні новини