Скільки живуть домашні та вуличні коти?

Тривалість життя різна у вуличних котів і домашніх. Для котів та кішок у домашніх умовах вона також залежить від різних факторів – породи, спадковості, умов, в яких живе улюбленець, інформує ТСН.

Скільки років живуть домашні коти?

Звісно, домашні коти й кішки живуть набагато довше, ніж їхні вуличні родичі. Домашні коти в середньому  живуть до 15 років. Але це в середньому. Ваш домашній улюбленець може прожити і 8 років, і 25.

Те, скільки живуть коти, залежить від породи тварини, але частіше безпородні, звичайні коти живуть довше, ніж породисті. Не секрет, що за неправильної селекції у породистих тварин можуть розвиватися різні захворювання, зокрема і спадкові. Тому якщо брати породисте кошеня, бажано вивчити його родовід, скільки жили предки цього кота.

Які породи живуть довше за інших?

Хорошим здоров’ям зазвичай можуть похвалитися безпородні коти. Ці тварини здебільшого беруть від батьків найсильніші гени й тому є витривалими та сильними істотами.

А ось породи, які вважаються справжніми довгожителями:

сіамська та більшість похідних, російська блакитна, орієнтальна живуть 19-20 років, тайська, єгипетський мау – 18-19 років, мейн кун, австралійська димчаста, кельтська – 16 років, невська маскарадна, абісинська, британська, бурманська – 14-16 років, сфінкси, гімалайська, кімерійська, перська – 12-14 років, скотиш-страйт, манчкін, уральський рекс – 9-11 років, бомбейська – 8-10 років.

Але ще раз повторюємо, скільки живуть коти – залежить від дуже багатьох факторів, часто безпородні коти й кішки радують нас довше, ніж їх породисті родичі.

Скільки живуть вуличні коти?

Якщо домашні тварини в середньому живуть до 15 років, то вуличні щонайбільше доживають до  5-7 років.

Котів і кішок на вулиці підстерігають інфекційні захворювання, травми, паразити тощо.

Як продовжити життя свого кота?

Щоб ваш улюбленець прожив довго:

Слідкуйте за станом здоров’я тварини. За перших ознак того, що їй погано, відвідайте ветеринара. Регулярно обстежуйте кішку. Не забувайте про щорічну вакцинацію. Забезпечте активність і рух тварини. Намагайтеся більше гратися зі своїм улюбленцем. Подбайте про якісне харчування, це забезпечить здоров’я організму та знизить ризик захворювань. Подбайте про кастрацію чи стерилізацію тварини. Згідно зі статистикою, стерилізовані домашні улюбленці живуть на кілька років більше за нестерилізованих. Проводьте з улюбленцями якомога більше часу, любіть домашніх тварин. Це, безперечно, вплине на тривалість їхнього життя.

Скільки років прожила найстаріша кішка?

Максимальний термін життя кішки, який був зафіксований – це 43 роки. Звичайна кішка на ім'я Люсі, жителька Великої Британії, народилася 1972 року й померла 2015-го. За цей час вона встигла поміняти двох власників: її колишня господиня померла і Люсі взяв до себе далекий родич померлої, який навіть не підозрював, що кішка настільки стара, адже вона була в чудовій формі. Довгожителька до глибокої старості була активною, ловила мишей і щурів, єдине, що вказувало на її старість – це повна глухота.

На 2023 рік титул найстарішої з кішок, що нині живуть, має 27-річна Флоссі також із Британії.


Переглядів: 683
Поширень: 0

Останні новини