Короткий огляд вин з України з автохтонного винограду

Близько 75% вин в Україні виготовляють із міжнародних сортів винограду. Найрозповсюдженіші — «піно гріджіо», «рислінг», «шардоне», «каберне совіньйон», «мерло», «сапераві». Окремі винарні успішно культивують «складні» регіональні сорти, такі як «темпранільйо», «тіморассо», «пінотаж». Виготовлення вин поступово розширюється на північні та центрально-західні регіони з прохолодним кліматом, тому з’являються стійкі до морозу сорти на кшталт «йоханнітер», «соляріс», «юпітер». 

Особливої уваги заслуговують українські вина, виготовлені з автохтонних виноградних сортів. На жаль, вони активно розвиваються лише в останні роки.

Короткий огляд локальних вин з України

Виготовлення винної продукції зосереджено в п’яти регіонах:

Бессарабія; Закарпаття; Запоріжжя; Чорне море (Одеська та Миколаївська області); Крим.

Автохтонні сорти винограду найкраще культивуються в тимчасово окупованому Криму. Йдеться про «кокур», «екім кара» та інші.

Який сорт винограду вибрати

Поки вино з Криму не надходить на ринок, можна розглянути продукцію з інших областей. Розповсюджені варіанти:

    Одеський чорний (Алібернет). Виноград — результат схрещування «аліканте буше» та «каберне совіньйон». Його винайшли в 1948 році в Одеському інституті виноградарства та виноробства ім. В. Таїрова. Окрім України, виноград активно вирощують також за кордоном, а саме в Словаччині, Угорщині та Чехії. Винороби стверджують, що з ним важко працювати. Тим, кому вдалося його «приборкати», випаде нагода створити насичене вино з виразним ароматом м’яти та темних ягід. Смак — з оксамитовими акордами варення. Тельті-Курук. Білий виноград, який класифікують як Vitis vinifera. Розповсюджений у Чорноморському басейні. Інша назва — «лисячий хвіст». Кінчик грона справді нагадує хвіст хитрої лісової мешканки. Сорт пережив епідемію філоксери, яка знищила тисячі гектарів виноградних плантацій по всій Європі. Його можна знайти виключно в Україні. Смак вин із цього винограду — свіжий, із виразним мінеральним шлейфом. Аромат — квітково-фруктовий, з переважанням білої акації та стиглої айви. Білий сухомлинський. Сорт, створений у 1950-х роках. Вина з цього сорту відрізняються світло-золотистим кольором, а також насиченим фруктовим ароматом. Фініш — з відтінками груші та білих квітів, легкими нотками мускатного горіха. Смак — гармонійний, з акордами дині, білої сливи та приємною кислинкою на посмаку.

Якщо шукаєте ніжне біле вино з помірною свіжістю — вибір за сортом «цитронний магарача». Смак — лаймово-апельсиновий. Фініш — солодкий. У ньому легко вгадуються відтінки ананаса. Вино характеризується низькою кислотністю. Завдяки стійкості до холоду сорт розповсюджений у північних регіонах, особливо на Чернігівщині.


Переглядів: 443
Поширень: 0

Останні новини