Які проблеми зі здоров'ям може викликати дефіцит йоду?

Практично всі жителі України стикаються з дефіцитом йоду, що може призводити до різноманітних негативних наслідків для організму. Це переконання висловлює лікар-ендокринолог. Про це пише useti.org.ua.

"Майже всі території України характеризуються як зони з дефіцитом йоду. Зазвичай населення отримує лише від 50 до 75 мікрограмів йоду щоденно, що далеко не відповідає потребам організму у 150-250 мікрограмах щоденно", - наголосив лікар.

Ця ситуація, особливо при відсутності державних програм з усунення йодного дефіциту, становить загрозу для українців, особливо для жінок і дітей, які можуть стикатися з широким спектром можливих ускладнень. Наприклад, йододефіцит у вагітних жінок може викликати патології розвитку плоду, а дефіцит йоду у дітей може впливати на їхній розумовий та фізичний розвиток.

"При належному вживанні йоду в дітей забезпечується реалізація генетичного потенціалу, а йододефіцит, який призводить до зниження рівня гормонів щитовидної залози навіть на 30%, може вплинути на інтелект, викликаючи відставання в розвитку, ендемічний кретинізм і інші ускладнення", - зауважив лікар.

Тому медичні фахівці радять українцям самостійно дбати про достатнє споживання йоду, включаючи до раціону морепродукти, зокрема, морську капусту, і розпочати прийом йодовмісних препаратів, які можна придбати в аптеках. Також лікарі рекомендують вибирати комбіновані препарати йоду та селену, оскільки селен сприяє ефективній абсорбції йоду в організмі.

"Селен є необхідним мікроелементом для нормальної абсорбції йоду щитовидною залозою. Крім того, селен є антиоксидантом, який захищає від онкозахворювань і є мікроелементом молодості", - висловлює свої переконання лікар-ендокринолог.



Переглядів: 427
Поширень: 0

Останні новини