В Україні заборонили використовувати репродуктивні клітини загиблих військових: що відомо

Суспільне пише, що в Україні заборонили використовувати репродуктивні клітини загиблих на фронті воїнів для запліднення жінок.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Як зазначається, президент Володимир Зеленський наприкінці листопада 2023 року підписав закон, що зобов'язує утилізовувати заморожений біоматеріал військових у разі їхньої смерті.

"У разі загибелі чи визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їхнє зберігання припиняється із подальшою утилізацією", — вказується у третьому підпункті другого пункту Перехідних положень закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)".

Адвокатка Олена Бабич на своїй сторінці у Facebook розповіла, як нещодавно надавала консультацію вдові військовослужбовця з цього приводу.

"Нагадаю — нещодавно наші законодавці так сильно переймались за фінансову складову кріоконсервації біологічного матеріалу військових, що прийняли закон, яким заборонили використовувати сперму військового після його загибелі", — зазначила правозахисниця.

Юристка наголосила, що з березня клініки будуть зобов'язані утилізовувати сперму воїнів, які загинули на фронті.

Бабич додала, що досі не може зрозуміти мотиви прийняття цієї заборони.

"Навіщо держава замість того, щоб запропонувати легальний варіант, примушує вдів шукати "обхідні шляхи", щоб мати таку бажану дитину від коханого чоловіка, який загинув, захищаючи цю саму державу", — підсумувала адвокатка.

Прокоментувала ситуацію також і бойова медикиня Катерина Галушка. На своїй сторінці у соцмережі X вона заявила, що цим законом "фактично у жінок забирають право на можливість мати дитину від свого чоловіка".

"Я — бойовий медик, мій чоловік — військовий. Я краще помру з ним, аніж буду без нього. Але це голосно про речі, що, сподіваюся, не стануться. А проте, якщо стануться, і я матиму відвагу, я б хотіла мати дитину від чоловіка, якого кохаю, навіть якщо він загинув", — написала Галушка.

Голова Комітету Верховної ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування Михайло Радуцький у своєму Telegram-каналі наголосив, що кожен військовий "має право на продовження свого роду і не має бути формального, суто бюрократичного підходу до цього питання".

"Якщо сучасна медицина дозволяє це зробити, і якщо цього бажає родина, то бюрократичні перепони мають бути зняті. Якщо родинам Героїв говорять, що існують якісь проблеми зі зберіганням біологічного матеріалу, що він може бути знищений, то до березня ми цю проблему точно приберемо", — підкреслив нардеп.

Парламентар переконаний, що ВРУ "без вагань проголосує за необхідні зміни, зокрема до Цивільного кодексу та інших законів"

Голова Комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова у коментарі Суспільному заявила, що цей закон не забороняє використовувати біоматеріал, відокремлений від людського організму, для військових.

"Він описує лише пільги для військових, і закон так і називається, пільги для військових, які робляться за рахунок бюджетної програми", — пояснила нардепка.

Водночас, за словами парламентарки, правові наслідки використання людського матеріалу, відокремленого від людського механізму, в Україні у цивільному кодексі не описані.

"Постмортальне використання матеріалу є дискусією в багатьох державах. Так само як і дискусії про клонування, аборти, трансплантологію, евтаназію і такі інші дискусії, які належать до четвертого покоління людських прав", — продовжила Третьякова.

Голова комітету ВРУ вказала, що постмортальне використання частини людського тіла в українському законодавстві, у цивільному кодексі та інших законах не закріплено. І порядок використання біологічного матеріалу, який є особистісним за генетичною ознакою, в законодавстві не виписано.

Нардепка розповіла, що відповідний закон писався для використання біоматеріалів у разі поранення, травмувань, хвороб чи катувань військових, які приводили до того, що людина саме через війну не може продовжити свій рід у спосіб, якщо немає зберігання репродуктивних клітин.

"Тому законопроєкт направлений був суто на поранених. Він не брав на себе ширшу планку постмортального використання клітин людського організму. І він не міг взагалі, саме закон про пільги для військових, він не міг бути поширений на всі цивільні відносини", — додала парламентарка.



Переглядів: 456
Поширень: 0

Останні новини