У Вінниці зросла вартість житла та на подорожчала оренда квартир: на скільки

Про це Суспільному розповів власник агенства нерухомості Олександр Берегельський. Втім, ринок нерухомості не впав. Кількість угод 2023 року збільшилась у півтора раза.

    "Вінниця досить безпечне місто в сьогоднішніх реаліях і плюс гроші, які заходять в економіку в цілому спочатку заходять на ринок нерухомості. Це пов'язано з зарплатнею військовим, іпотекою для військових і для інших категорій населення. Раніше не було і дуже вигідні ставки. Є виплати за загиблих солдат і ці виплати люди платять в першу чергу на купівлю нерухомості", — розповів Олександр Берегельський.

Ціни на нерухомість

Нерухомість подорожчала, сказав Берегельський, як на первинному, так і на вторинному ринку.

"Більшість покупців і продавців прив'язані до долара. Якщо ми говоримо про долар, то зростання за минулий рік — це 15-20%. 15 — первинний ринок, 20 — вторинний ринок", — пояснив Берегельський.

Забудовник Сергій Коцага каже, ціни на нерухомість напряму залежать від цін на матеріали.

"Ці всі фактори в комплексі спонукають до росту цін на матеріали, на паливо, на послуги, техніку, зарплату робітникам, податки, комунальні витрати. Ми продавали до початку війни квадрат за 18 тисяч гривень, а у 22, 23, 24 році— ця ціна складає 27 тисяч гривень", — розповів забудовник.

Найбільшим попитом, — сказала рієлторка Людмила Потапова, користуються двокімнатні квартири. Їхня вартість у Вінниці коливається від 83 до 88 тисяч доларів.

    "Однокімнатні квартири у новобудовах, якщо це спальні райони і центр міста, то з ремонтом досягають 75-85 тисяч — це Вишенька, Слов’янка, Поділля. Чорнові в межах 45-50 тисяч, в залежності від квадратури і забудовника", — розповіла рієлторка.

Оренда житла

За словами фахівців, зросла в ціні й оренда житла у Вінниці. 50% серед тих, хто сьогодні хоче винаймати помешкання - внутрішньо переміщені особи, сказала Людмила Потапова.

На відміну від житлового фонду ціни на комерційну нерухомість не зросли, розповів Берегельський.

Чи очікувати найближчим часом зниження цін на житло, доктор економічних наук Олена Танасійчук вважає, що все залежатиме від розвитку подій на фронті.

    "Як тільки закінчиться війна, все може змінитись кардинально, бо велика частина людей, які живуть у Вінниці будуть розглядати варіанти повернення додому, але ж і багато хто може залишитись", — розповіла Олена Танасійчук.

Джерело: https://www.zagorodna.com/uk/analitika/u-vinnici-na-25-zrosla-vartist-zhitla-ta-na-30-podorozhchala-orenda-kvartir.html


Переглядів: 450
Поширень: 0

Останні новини