Як уберегтися від отруєння чадним газом?

Міністерство охорони здоров’я розповіло про заходи для уникнення отруєння чадним газом в Україні, де спостерігається збільшення випадків цього виду отруєнь. У грудні 2023 року зафіксовано 56 випадків, з яких 3 призвели до летального результату, включаючи одну дитину та двох дорослих. У січні 2024 року 76 громадян постраждали, з них 7 загинули (одна дитина та шестеро дорослих). За даними служби екстреної медичної допомоги, 69 хворих з ознаками отруєння отримали необхідне лікування та медичну допомогу в 6 областях. Про це пише www.rap.in.ua.

Експерти Міністерства охорони здоров’я України пояснили, що чадний газ виділяється під час роботи двигунів внутрішнього згоряння автомобілів і суден, печей на дровах, газових або вугільних, портативних бензинових генераторів, мийних машин, камінів, вугільних грилів, газових водонагрівачів та газових обігрівачів.

Чадний газ сполучається з гемоглобіном у крові, призводячи до втрати її здатності переносити та доставляти кисень у тканини, що призводить до відчуття його нестачі організмом.

Запобігти отруєнню чадним газом можна, дотримуючись наступних заходів:

    Не залишати включені газові прилади без нагляду. Використовувати для обігріву приміщення прилади, призначені для цього, уникайте використання газової плити для обігріву. Регулярно перевіряти газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи. У приміщенні з пічним опаленням завжди відкривати заслінку в печі або каміні. Уникати установки електровитяжки та газової колонки в одному приміщенні. Часто провітрювати приміщення, де є газові прилади. Встановлювати прилад для визначення концентрації чадного газу. Не спалювати нічого в печі або каміні без наявності вентиляції. Уникати використання генератора або бензинових двигунів на відстані менше шести метрів від вікон, дверей або вентиляційних отворів. Використовувати подовжувач потрібної довжини, щоб тримати генератор на безпечній відстані.


Переглядів: 312
Поширень: 0

Останні новини