У Вінниці продовжують впроваджувати заходи, направлені на розвиток сільських територій: деталі

У Вінниці активно реалізується Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Цього року особлива увага приділяється розширенню заходів у сферах овочівництва, картоплярства і тваринництва. На черговій робочій зустрічі фахівці департаменту економіки і інвестицій ВМР спілкувалися з керівниками старостинських округів.

Основні завдання Програми включають встановлення ефективного зв'язку з виробниками сільськогосподарської продукції у межах Вінницької територіальної громади. Забезпечити їм доступ до необхідних консультацій, можливість отримати навчання, переймаючи кращі практики та досвід, а також забезпечити можливість використання відповідних фінансових інструментів. Минулого року було прийнято ряд заходів для досягнення цих цілей, зокрема виготовлення землевпорядної документації та паспортів водних об'єктів (ставків) для оптимального використання водних резервуарів та розвитку потенціалу рибного господарства. Додатково, були створені ініціативні групи під назвою "Чиста водойма" з метою збереження довкілля.

«Ми отримали дуже гарний результат для першого року діяльності Програми. Охопили абсолютно всі її цільові групи. Це і користувачі водних об’єктів, і фермери, і сільськогосподарські підприємства. Організували 85 зустрічей, учасники яких мали змогу не лише порушити виробничі питання, а й відвідати семінари та тренінги, – зазначив директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов. – У 2024 році прагнемо масштабувати роботу. Серед основних акцентів – овочівництво та тваринництво, виведення таких господарств із “тіні”».

За словами Максима Мартьянова, одним зі шляхів досягнення цієї мети є розвиток господарств сімейного типу. Це дозволить фермерам обʼєднатися, бути стійкими до економічних викликів та отримати широкі можливості для розвитку як власного бізнесу, так і своєї території.

Розвиток сільських територій через партнерство місцевої влади та громади – дійсно можливий. У цьому вже пересвідчились ті, хто долучилися до заходів Програми, зазначив радник міського голови з питань розвитку аграрного сектору Олександр Закорченний. За його словами, вже пішов зворотній зв’язок, є розуміння та запит від самих господарників.

«Тому що це в першу чергу потрібно їм. Той, хто буде в «тіні», я переконаний в тому, що там залишиться назавжди. Якщо не легалізується, не вийде на офіційні ринки, якщо не зможе юридично захистити і представити свою продукцію, його просто переможуть економічними методами», – додав Олександр Закорченний.

Під час зустрічі очільники старостинських округів надали інформацію, щодо ситуації безпосередньо на їхніх територіях. Як зазначила начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР Наталія Павленко, відповідно до цього буде напрацьовано план інформаційних зустрічей на місцях.

«Нам потрібно зустрітися та поспілкуватися із господарниками, щоб дізнатися на яких умовах вони працюють сьогодні, якої б хотіли підтримки безпосередньо від міської влади. Це потрібно зробити у найстисліші терміни», – каже вона.


Теги: агро

Переглядів: 484
Поширень: 0

Останні новини