В Євросоюзі вже підготували повний текст програми з надання Україні 50 млрд євро

Перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що в ЄС вже підготували повний драфт програми Ukraine Facility, у межах якої Україні нададуть 50 мільярдів євро. За її словами наразі обговорюється затвердження тексту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

"Повний драфт програми вже готовий, і зараз триває тріалог між Європейською радою, Єврокомісією та Європарламентом щодо його остаточного затвердження. На сьогодні план включає 144 показники, 45 з яких будуть досягнуті у 2024 році", — сказала міністерка.

За її словами, реалізація коштів у межах Ukraine Facility відбуватиметься за трьома компонентами:

пряма підтримка українського бюджету – 39 млрд євро; спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 8 млрд євро технічна підтримка та покриття відсотків за кредитами у межах програми – 3 млрд євро.

Свириденко додала, що у 2024 році Україна розраховує отримати перші 18 млрд євро від Євросоюзу.

Програма Ukraine Facility

Програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до держбюджету для посилення макрофінансової стабільності.

У межах програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування у межах цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проєктів у межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій. Крім цього, бюджет програми Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що складатиме 3 млрд євро.


Теги: Україна

Переглядів: 373
Поширень: 0

Останні новини