Майно військового: правові аспекти спадкування

Повномасштабна війна, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, вплинула на усі сфери життя. На превеликий жаль, щодня стрічка новин наводить інформацію про загиблих або безвісти зниклих осіб.

У зв'язку із зазначеним питання спадкування в умовах воєнного стану є актуальним та нагальним. Разом з тим, варто звернути увагу, що в умовах воєнного стану законодавство зазнало змін у цій сфері, які необхідно враховувати спадкодавцям за життя та спадкоємцям.

«Щоб мати менше проблем з оформленням спадщини, необхідно дотримуватися визначених законом часових рамок і процедур. Але, на жаль, не всі про це знають,» - розповідає виданню MyVin  адвокат Мар’яна Слізяк.

Що таке спадкування?

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (стаття 1216 ЦК України) та може здійснюватись за законом (в порядку черговості) або за заповітом (за особистим розпорядженням фізичної особи на випадок своєї смерті).

З травня 2023 року строки для прийняття спадщини або відмови від неї повернулись до довоєнних норм та складають 6 місяців.

Однак, на практиці, досить часто виникає ситуація, коли особі, яка в 6-місячний строк не звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, відмовляють в оформленні спадкових прав.

Що робити, якщо строк на прийняття спадщини пропущено?

Є два варіанти розвитку подій: досудовий та судовий.

Досудовий порядок включає в себе можливість спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу.

У випадку відсутності такої згоди або відсутності інших спадкоємців, тощо, спадкоємець може звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Судовий спосіб захисту матиме успіх у тому випадку, якщо пропуск строку на прийняття спадщини відбувся через поважну причину.

До прикладу, якщо Ви – військовослужбовець, на момент закінчення строку для прийняття спадщини брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, то така обставина буде вважатися поважною причиною пропуску строку на прийняття спадщини та стане підставою для визначення судом додаткового строку для її прийняття.

Чи можна успадкувати майно військовослужбовця, який зник безвісти?

Ні, не можна. Цивільне законодавство визначає, що успадкувати майно особи можна лише тієї, яка померла.

Якщо Ви отримали сповіщення про зникнення військовослужбовця безвісти, то в силу вимог статті 44 Цивільного кодексу України, над майном такого родича можна встановити лише опіку.

Опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин, приймає виконання цивільних обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах. За заявою заінтересованої особи опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин, надає за рахунок цього майна утримання особам, яких вони за законом зобов’язані утримувати.

Однак, встановленню опіки над майном військовослужбовця, який зник безвісті, передуватиме судовий процес про визнання фізичної особи безвісно відсутньою та звернення до нотаріуса із заявою про встановлення опіки над майном такого військовослужбовця.

Чи можна успадкувати майно військовослужбовця, який зі слів побратимів загинув, однак родичам надано сповіщення про його зникнення безвісти?

Так, можна. Однак, цьому передуватиме певна юридична процедура – оголошення такого військовослужбовця померлим.

Стаття 46 Цивільного кодексу України визначає, що фізична особа, яка пропала безвісти у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Оголошення фізичної особи померлою здійснюється на підставі рішення суду, яке ухвалюється за наявності певних доказів (матеріалів службового розслідування, показань свідків, актів, фото та відео, тощо).

Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті особи.

Це означає, що після набрання рішенням суду законної сили, отримання свідоцтва про смерть, спадкоємці можуть звернутися до нотаріуса для оформлення спадкових прав.

Що робити, якщо військовослужбовець, якого було оголошено померлим або визнаним безвісно відсутнім, виявиться живим і повернеться до свого місця проживання?

Якщо військовослужбовець, який був визнаний безвісно відсутнім, з'явиться або надійдуть відомості про його перебування, суд за місцем перебування військового або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою самого військовослужбовця або іншої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Відповідно, опіка над майном такого військовослужбовця припиняється.

Якщо військовослужбовець, який був оголошений померлим, з'явиться або якщо одержано відомості про його місце перебування, суд за місцем перебування такого військовослужбовця  або суд, що постановив рішення про оголошення його померлим, за заявою цієї особи або іншої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою. У такому випадку спадкоємці такого військовослужбовця повертають йому майно або відшкодовують його вартість.

Чи можна успадкувати борги, після смерті військовослужбовця?

Так, можна, адже до складу спадщини входять не лише права, а й обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент смерті.

Відшкодування боргу спадкодавця відбувається за умови дотримання кредитором строків звернення з такою вимогою до спадкоємців та у розмірі, який відповідає частці спадкоємця у спадщині.

Розберемо ситуацію на прикладі заборгованості по сплаті аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Уявімо, що за життя військовослужбовець мав борг зі сплати аліментів – 40 тис. грн. та мав рухоме майно – автомобіль. Після смерті такого військовослужбовця є четверо спадкоємців. В такому випадку, якщо вартість автомобіля перевищує розмір боргу, то розмір заборгованості, необхідний до відшкодування кредитору для погашення заборгованості, складатиме ¼ для кожного спадкоємця від загального розміру боргу, а саме по 10 тис. грн. Відповідно, свої вимоги кредитору слід пред’являти до таких спадкоємців.

У випадку, якщо спадкоємці відмовляються задовольнити вимоги кредитора добровільно, своє право можна захистити в судовому порядку.

В той же час, якщо на момент смерті військовослужбовця у його власності не було будь-якого рухомого чи нерухомого майна, майнових прав, тощо, або якщо спадкоємці не прийняли спадщину, то стягнути заборгованість по сплаті аліментів зі спадкоємців такої особи буде неможливо.

Чи має право на спадщину цивільна дружина військовослужбовця?

Так, має. У випадку спадкування за заповітом, проблем не виникне.

Однак, у випадку спадкування за законом, до кола спадкоємців першої черги така жінка входити не буде, адже, перша черга спадкоємців включає в себе дітей, того з подружжя, який пережив спадкодавця, та його батьків.

В свою чергу, Сімейний кодекс України визначає, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.

Відповідно, цивільна дружина – не є одним з подружжя, який пережив іншого.

Разом з тим, згідно статті 1264 Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно, цивільна дружина зможе оформити спадкові права у випадку відсутності спадкоємців 1, 2 та 3 черг або неприйняття (відмови від прийняття) ними спадщини, а також за умови підтвердження факту проживання із померлим (загиблим) військовослужбовцем однією сім’єю не менше 5 років.

Такий факт можливо встановити в судовому порядку за наявності доказів, які такі обставини підтверджують.

ЗНАЙТЕ СВОЇ ПРАВА ТА КОРИСТУЙТЕСЯ НИМИ!



Переглядів: 515
Поширень: 0

Останні новини