Лекція з кібербезпеки для студентів: ініціатива вінницької поліції

До міжнародного Дня безпечного Інтернету ювенальні та кіберполіцейські нагадали студентам медичного коледжу про безпечну поведінку у соціальних мережах. Правоохоронці розповіли про те, як спілкуватися інтернет-просторі без шкоди собі та іншим, яку інформацію можна публікувати про себе, а яку не варто, як поводитися під час розмов із незнайомими користувачами мережі та яка небезпека може бути в інтернеті.

Всесвітня мережа Інтернету щодня активно розширюється і велику її аудиторію складають діти та молодь. За допомогою мережі ми спілкуємося, працюємо, навчаємося, купуємо товари та послуги, здійснюємо банківські операції, шукаємо інформацію тощо. Однак, дуже рідко ми задумуємось над тим, хто має доступ до інформації, яку ми публікуємо в соцмережах або шукаємо в Інтернеті? Наскільки надійним є захист нашого профілю? 

Саме тому знання правил безпеки в Інтернеті сьогодні є надзвичайно важливими, уміння захистити свої персональні дані в умовах війни можуть навіть уберегти чиєсь життя.

Правоохоронці нагадують про основні види кібератак:

Для того, щоб уберегти себе від кібератак, потрібно спочатку розуміти, які види загроз можуть бути: 

Фішинг — зловмисники надсилають електронні листи або повідомлення жертвам, замасковані під законні, і таким чином виманюють гроші або важливі дані. Також вони можуть замінювати URL-адресу. 

Боти та автоматичні атаки — більшість кібератак здійснюють автоматизовані боти, які можуть сканувати системи на наявність вразливостей, намагатися вгадувати паролі та заражати системи шкідливими програмами. 

DDoS-атаки — надсилання великих обсягів фальшивого трафіку до комп’ютерної системи доти, доки обсяг трафіку не переповнить її, позбавивши доступу законних користувачів.

Шкідливе програмне забезпечення — програмне забезпечення, створене для допомоги чи проведення кібератак або заподіяння шкоди комп’ютерним системам. Зазвичай воно здатне поширюватись і заражати додаткові комп’ютерні системи.

Також кіберполіцейські Вінниччини розповіли про сучасний портал «BRAMA», який захищає від небезпеки та негативного впливу онлайн. Майбутні медики приєдналися до чату у якому можуть повідомляти про шахрайські схеми у Інтернет мережах. 

Також поліцейські розповіли, що для боротьби з небажаним контентом функціонує Чат-не-бот Unsee, розроблений Українським фондом «Благополуччя дітей» та Ювенальною поліцією України за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

В UnSee не обов’язково називати своє справжнє ім’я, а можна спілкуватись анонімно.

Тож, якщо ви виявили заборонений контент, ви можете звернутися до ювенальних поліцейських чи анонімно написати у цей чат-не-бот UnSee або ж зателефонувати на Національну дитячу гарячу лінію 116 111.


Теги: поліція

Переглядів: 542
Поширень: 0

Останні новини