Як убезпечити себе в Інтернет-просторі: основні правила кібергігієни

Сучасний світ неможливо уявити без інтернету. Це середовище для навчання, відпочинку та спілкування з друзями. Але він, як і реальний світ, може бути і небезпечним, пише вінницька поліція.

Комп’ютерні віруси та онлайн-шахраї — не єдина загроза, що чекає на підлітків в мережі. Також діти можуть натрапити на так звані челенджі, які спонукають до агресивної поведінки або групи негативної спрямованості.

Аби користування інтернетом було безпечним: 

✅ Використовуйте надійні, складні паролі, різні для кожного ресурсу і не повідомляйте їх нікому.

✅ Під час навчання користуйтесь визначеними вчителями програмами, месенджерами та вебсайтами.

✅ Пам’ятайте про небезпеку зараження гаджета комп’ютерним вірусом при встановленні невідомих програм та відкритті підозрілих посилань, навіть якщо вони надіслані з акаунтів знайомих людей.

✅ Тримайте особисті дані в секреті. Розповсюдження в інтернеті особистої інформації, приватних фотографій, номера телефону, адреси проживання, реквізитів банківських карток, зображень документів створює ризик постраждати від дій зловмисників. Видалити дані, які потрапили в інтернет, дуже важко або майже неможливо.

✅ До нових знайомств в інтернеті ставтесь обережно та скептично, адже злочинці в мережі можуть втиратися у довіру, переслідуючи власні інтереси.

✅ Формуйте культуру етичного онлайн-спілкування. Агресія і булінг – категорично неприпустимі.

✅ Майте план дій на випадок нестандартних ситуацій (втрати доступу до особистого акаунту, завантаження файлу з вірусом, отримання повідомлення від незнайомця тощо).

✅ Не відповідайте на невиховані, грубі і, навіть, погрозливі листи. Якщо одержите такі повідомлення, то сповістіть про це батьків.

✅ Баньте акаунти, які закликають до насильства або поширюють фейки.

Для боротьби з небажаним контентом, який все ж трапився вам в інтернеті, функціонує Чат-не-бот Unsee, розроблений Українським фондом «Благополуччя дітей» та Ювенальною поліцією України за фінансової підтримки Європейського Союзу. Це реальний фахівець або фахівчиня, яка поважає досвід молоді та добре знається на питаннях кібербезпеки. В UnSee вам не обов’язково називати своє справжнє ім’я, ви можете спілкуватись анонімно.

Чат-не-бот створений зовсім недавно, але він уже допоміг закрити кілька злочинних каналів і побороти серйозні проблеми з кібербулінгом.

Стикнувшись із контентом, який порушує закон або шкодить користувачам, ви можете ніяковіти, відчувати сором і страх, однак знайте, що завжди є люди, які допоможуть. Якими б суворими не здавалися ваші батьки, вони бажають вам добра і стануть на ваш захист. Якщо ви не готові ділитися з батьками, ви можете звернутися до ювенальних поліцейських, вчителів чи психологів. Можете анонімно написати у цей чат-не-бот UnSee або зателефонувати на Національну дитячу гарячу лінію 116 111.

Зловмисники хочуть, щоб діти мовчали, бо непокаране зло стає сильнішим. Але мовчати — не варіант. І це ще одна з причин завжди, коли бачите щось погане в інтернеті – скаржитися. Так правоохоронці дізнаються про злочин і покарають злочинців.

Батькам радимо не забороняти дітям проводити час в інтернеті, краще навчіть їх робити це правильно. Кібербезпека залежить від кожного та кожної з нас.


Теги: поради

Переглядів: 395
Поширень: 0

Останні новини