Депутати теж воюють: хто з нардепів, не дивлячись на «імунітет» та бронь, доєднались до лав ЗСУ

Відомо, що народні депутати, попри мрії багатьох українців, не підлягають призову під час мобілізації.

АЛЕ, як і інші громадяни, вони мають можливість добровільно долучитися до захисту країни від російської агресії.

Видання «Слово і діло» повідомило, що можливістю захищати країну скористалося щонайменше п'ять депутатів, які наведені нижче на фото.

Хто з нардепів воює Слово і діло

На фронт з початку повномасштабної війни пішли двоє нардепів від фракції «Голос» – Роман Костенко (секретар парламентського комітету з нацбезпеки) та Роман Лозинський (перший заступник голови комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування).

Костенко і до великої війни був військовим – брав участь в АТО та ООС із 2014 року. Зокрема, він був командиром взводу та заступником командира розвідувальної роти повітряно-десантної бригади ЗСУ.

Костенко має звання полковника СБУ. Відомо, що нардеп брав участь у боях у Миколаївській та Херсонській областях.

Лозинський у жовтні 2021-го підписав контракт на проходження служби в резерві ЗСУ у 73-му морському центрі Сил спеціальних операцій. А під час повномасштабної війни брав участь у бойових діях на Херсонському напрямку.

У вересні Лозинський повідомив, що після 15 місяців служби він повернувся до Верховної Ради. «Щоб уникнути подвійних трактувань, одразу напишу, що я не демобілізований. Бо таких підстав для мене, як і більшості мобілізованих, не було. Але були підстави відповідно до вимог Закону про статус народного депутата (ст. 20 п. 6). Я повернувся до державної служби. Продовжую працювати з моїм підрозділом, але вже не у зоні бойових дій», – пояснив депутат.

У статті, на яку посилається Лозинський, йдеться про те, що нардеп, який є військовослужбовцем, на термін виконання повноважень відряджається до Ради, а після закінчення терміну дії мандата направляється в установленому порядку для проходження служби.

Нардеп від «Слуги народу» Святослав Юраш (член комітету з питань зовнішньої політики) проходить службу у 24-му окремому штурмовому батальйоні «Айдар». Судячи з фото на Facebook, він воює на Донбасі.

Депутат групи «За майбутнє» Сергій Рудик (аграрний комітет) є підполковником ЗСУ та служить в оперативно-стратегічному угрупуванні військ «Таврія». В одному зі своїх постів на Facebook депутат розповідав, що воював під Бахмутом.

Єдина жінка-нардепка у лавах Збройних сил – Людмила Буймістер (позафракційна). В інтерв'ю у жовтні 2023-го депутатка розповідала, що спочатку служила у добровольчому батальйоні Сил Спеціальних Операцій, а згодом – у 111-й бригаді територіальної оборони ЗСУ. За її словами, здебільшого вона знаходиться на сході.



Переглядів: 385
Поширень: 0

Останні новини