Песимістично дивиться на майбутнє України і хочуть виїхати за кордон: серед школярів провели опитування

Чверть українських школярів песимістично дивиться на майбутнє України та хоче виїхати за кордон, свідчать результати опитування соціологів із Vox Populi для благодійного фонду SavED.

Ще 25% опитаних учнів не мають ані оптимістичних, ані песимістичних поглядів на майбутнє держави. Натомість 52% налаштовані оптимістично, а ще 31% – «радше оптимістично».

53% учнів хочуть залишитися в Україні після школи, хоч 23% з них бажають переїхати в інший населений пункт у межах країни. Утім, 26% українських школярів хочуть переїхати жити за кордон.

До провідного університету України хочуть вступити 35% учнів, 25% – до будь-якого іншого університету, технікуму чи коледжу, а ще 18% – вступити на навчання за кордон. Лише 6% планують одразу піти працювати, 4% – піти на військову службу, а 7% хотіли би взяти рік на відпочинок від навчання.

Серед основних барʼєрів, які заважають навчанню в школі, називають повітряні тривоги. Внутрішня тривога – серед домінуючих емоцій учнів. Так, щонайменше втричі більше дітей мають тривожний стан, ніж вважають їхні батьки та педагоги.

У дослідженні взяли участь 1397 учнів, 1288 батьків, 1141 педагог, 146 представників шкільних адміністрацій, 64 представники органів місцевого самоврядування в усіх областях України.

Крім того, в межах дослідження вивчали приклади налагодження доступу до освіти в громадах, що розташовані близько до лінії фронту, зокрема в Дніпропетровській, Харківській, Миколаївській, Запорізькій областях.



Переглядів: 366
Поширень: 0

Останні новини