​​​​​​​Вінницькі аудитори провели державний фінансовий аудит виконання місцевих бюджетів Мурованокуриловецького району

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провели державний фінансовий аудит виконання місцевих бюджетів Мурованокуриловецького району за період із 01.01.2014 по 31.05.2018.

За результатами аудиту встановлено низку негативних факторів у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, через які яких місцеві бюджети недоотримали майже 14,3 млн грн.

Зокрема, використання земельних ділянок за відсутності договірних відносин, незабезпечення своєчасного перегляду розміру орендної плати та безоплатне використання земельних ділянок під проектними дорогами зумовило недоотримання місцевими бюджетами понад 2 млн грн.

Водночас наповненню бюджету району на 6,3 млн грн сприяло б використання на договірних умовах земель запасу та резервного фонду.

Незабезпечення органами місцевого самоврядування повною мірою виконання повноважень у сфері регулювання орендних відносин та прийняття неефективних управлінських рішень щодо відчуження комунального майна позбавило бюджет району можливості отримати понад 1 млн грн.

Через невикористання сільськими (селищними) радами району повною мірою своїх повноважень щодо встановлення граничного розміру пайової участі, а також нездійснення контролю за повнотою її сплати у розвиток інфраструктури населених пунктів місцевими бюджетами недоотримано майже 500 тис. грн.

Не сприяло збільшенню доходної частини бюджету району на 4,3 млн грн і прийняття ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на рівні нижчому за максимальний.

Поряд із значними обсягами недоотриманих доходів аудитори встановили факти здійснення непродуктивних і неефективних витрат на суму 23,8 млн грн.

Діюча мережа загальноосвітніх навчальних закладів району у період аудиту не сприяла ефективному та раціональному використанню бюджетних коштів, спрямованих на загальну середню освіту у розмірі 12,5 млн грн. Натомість проведення оптимізації мережі шляхом реорганізації чотирьох закладів освіти дало б змогу заощадити протягом року фінансових ресурсів у розмірі близько 4,7 млн грн.

При недостатньому фінансуванні заходів місцевих програм, спрямованих для розв’язання найактуальніших економічних та соціально-культурних проблем розвитку району, на фінансування бюджетних установ, що утримуються із державного бюджету, спрямовано понад 5,7 млн грн.

Крім того, необґрунтоване надання фінансової підтримки комунальним підприємствам, за відсутності порядку її використання, стало причиною відволікання бюджетних коштів району на суму понад 1 млн грн.

Для покращання фінансового стану та поліпшення ефективності управління коштами, аудитори надали керівництву Мурованокуриловецької районної державної адміністрації та органам місцевого самоврядування району низку обґрунтованих рекомендацій, це саме керівництво та органи самоврядування взяло до виконання.

Про результати державного фінансового аудиту поінформовано Вінницьку обласну державну адміністрацію.



Переглядів: 5656
Поширень: 3

Останні новини