Нова інноваційна технологія розмінування країни: штучний інтелект шукатиме міни

Україна - одна з найбільш замінованих країн у світі, з більшою площею забруднення, ніж у Австрії та Чехії разом взятих. Українські розробники штучного інтелекту UADamage розробляють технологію для швидкого виявлення мін, снарядів та кратерів від вибухів, де також можуть міститися небезпечні уламки.

За інформацією міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, розробники використовують штучний інтелект для підключення до сенсорів. Він автоматично ідентифікує та класифікує дані про об'єкти не лише на поверхні землі, а й у глибині, і автоматично відображає їх на мапі. Це дозволяє значно прискорити процес розмінування, зробивши його безпечнішим для людей.

Технологія від UADamage працює в три етапи. На першому етапі проводиться стратегічне планування, під час якого команда використовує супутникові знімки та дані з кадастрів, щоб оцінити ступінь замінування території.

Другий етап включає візуальну оцінку для виявлення мін та вибухонебезпечних предметів. Територію обстежує дрон з камерою, після чого штучний інтелект виявляє небезпечні об’єкти.

На третьому етапі проводиться інспекція під землею та в траві, використовуючи різноманітні сенсори.

"Найскладніше в процесі розмінування, окрім кількості мін, те, що вони можуть бути на значній глибині і їх не бачать металошукачі", - підсумував міністр.


Теги: інновації

Переглядів: 448
Поширень: 0

Останні новини