Данія передасть Україні всю свою артилерію: подробиці

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала країни Європейського Союзу передати Україні більше озброєнь і заявила, що "слова більше не потрібні, а потрібні рішення".

Про це Метте Фредеріксен сказала на полях Мюнхенської безпекової конференції, передає кореспондентка Суспільного.

"Я думаю, що найголовніше — протягом наступних тижнів більше ніяких обговорень. Ми провели кілька зустрічей. Це гарна конференція. Я дякую вам за те, що ви нас приймаєте. Але нам більше не потрібні слова, нам потрібні рішення. Йдеться про боєприпаси, протиповітряну оборону і, звичайно ж, про ракети дальнього радіуса дії", — сказала вона.

Прем'єрка Данії зауважила, що у дискусіях на Мюнхенській безпековій конференції недостатньо проступає невідкладність передачі Україні тих озброєнь, які їй потрібні зараз. За її словами, європейські лідери часто посилаються на проблеми з виробництвом зброї як на перепону збільшенню постачань, і наразі відкривають нові оборонні підприємства на перспективу.

"Але Україна у нас просить боєприпаси і артилерію зараз. Ми, Данія, вирішили передати Україні всю свою артилерію, а наші літаки F-16 незабаром будуть літати в українському небі. Тому вибачте, друзі, в Європі є військове обладнання, це питання не лише виробництва. У нас є зброя, боєприпаси, системи ППО, які ми поки що не використовуємо. Їх треба передати Україні", – сказала Фредеріксен.

Очільниця данського уряду також заявила, що незалежно від того, що наразі відбувається в США, Європа сама повинна нести відповідальність за себе і свою безпеку: "Нам треба робити більше".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що Україні потрібно багато боєприпасів і визнав, що дрони стали "справжньою частиною гри" у війні проти України.

"Вони (БПЛА — ред.) вирішать деякі проблеми, але вони не замінять артилерійські боєприпаси. І якщо ви візьмете потреби України плюс потреби (поповнення — ред.) ваших запасів, то ми всі разом повинні виробляти набагато більше. Для України було критично важливо, щоб ми наростили виробництво всього, що ми можемо. Ми зробили це в найкоротші терміни. І ми просимо вас зробити те ж саме: нарощувати виробництво, інвестувати в нові виробничі лінії. Це (війна — ред.) не закінчиться завтра. Ви повинні прийняти реальність, що в Європі є країна під назвою Росія, яка прагне війни, і ви не можете її заспокоїти. Ви повинні інвестувати у виробництво зброї", — сказав очільник українського МЗС.

Кулеба закликав ЄС і НАТО розпочати програму досягнення певного рівня спільного ринку озброєнь і оборонно-промислового простору.

"Жодна з національних оборонних галузей Європи не може впоратися з цим викликом самотужки. Ми колективно переможемо, якщо будемо діяти як єдине ціле. У нас є потенціал. Спільне виробництво зброї, технічне узгодження і великі обсяги — ось відповідь, і ми повинні дійти до цього дуже швидко. Якщо ми всі хочемо перемогти й запобігти подальшому поширенню війни", — сказав він.



Переглядів: 373
Поширень: 0

Останні новини