20 лютого - День Героїв Небесної Сотні: історія та добірка фільмів

У цей день, 20 лютого 2014 року, у середмісті Києва загинула найбільша кількість людей – 48 осіб. Вони разом з іншими 54 загиблими та тими, хто отримав смертельні поранення під час мирних протестів протягом зими 2013–2014 років, а також п'ятьма активістами Майдану, що загинули навесні 2014 року, визнані Героями Небесної Сотні. Ці події є кульмінацією Революції Гідності. Ці люди виступали за демократичні цінності та територіальну цілісність України. Ціна відмови від радянської моделі влади, багатовекторності в зовнішній політиці та утвердженні розвитку України як демократичної європейської країни була надто велика - втрата людських життів.

З метою вшанування пам'яті тих, хто загинув під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України, завдяки яким було змінено хід історії нашої держави, встановлено День Героїв Небесної Сотні. Пам’ять про подвиг Небесної Сотні вшановується під гаслом "Вдячні за свободу!"

День Героїв Небесної Сотні створений для вшанування людської, громадянської та національної мужності та самовідданості, силі духу і стійкості громадян, які змінили хід історії нашої країни. Це день жалоби, оскільки пов'язаний із загибеллю громадян під час Революції Гідності та на початку російської агресії на сході України, проте він спрямований на вшанування не самої смерті, а боротьби за гідне та вільне життя, жертовність і мужність. Чітка громадянська позиція та готовність захищати її до кінця - це якості, якими володіли Герої Небесної Сотні, і які гідні наслідування.

Ми завжди повинні пам’ятати, якою ціною відбулася Революція Гідності. Для того, щоб пригадати як це було, пропонуємо добірку фільмів.

«Зима у вогні: боротьба України за свободу» (2015)

Цей фільм є спільним проєктом України, США і Великої Британії, що описує хронологію Революції Гідності, розповідаючи про неї від самого початку, від побиття студентів на Майдані, до трагічного розстрілу Небесної Сотні і падіння режиму Януковича. Стрічка складається з інтерв'ю з різноманітними учасниками протестного руху: звичайних громадян, активістів, митців, медиків, духовенства, навіть 12-річного волонтера. Учасники цього фільму - люди різного віку, національності та віросповідання, але всіх їх об'єднує спільна мета - віра в ідеали та мужність у боротьбі за краще майбутнє, навіть перед обличчям смерті і кровопролиття.

"Революція Гідності" (2014)

Документальний фільм "Революція Гідності" (2014) - це перший фільм, що відображає революцію у реальному часі. Він описує послідовність подій на Євромайдані та розкриває, як мирний протест перетворився на збройну боротьбу. Фільм включає окремі епізоди, такі як "Мотив", "Мета", "Протистояння", "Самопожертва", які відтворюють загальну картину подій з 29 листопада по 22 лютого.

"Правий сектор: радикальний синдром" (2014)

У фільмі піднімається завіса таємниці, що оточує "Правий сектор". Глядачеві представлені ексклюзивні відеозаписи, а також резонансні факти від самих учасників подій.

"Чорні тіні Майдану" (2015)

Спецпроєкт, який детально відтворює події 20 лютого - найбільш кривавої доби Революції Гідності. Він про деталі і неспростовні факти, які допомагають критично оцінити різні версії та відповісти на головне питання: хто і чиїми руками скоїв це жахливе вбивство.

 "Острів небайдужих" (2016)

Документальний фільм, побудований на особистих спогадах очевидців, що розповідають власні історії з тих буремних подій в Києві, а також на інтерв'ю з журналістами, які виконували свою професійну роботу під звуки пострілів.

"Русский мир" (2017)

Документальний проєкт "Русский мир» (2017) складається з двох частин "Русский мир. Дары Волхвов" та "Русский мир. Спецтуристы". Ця фактографічна ретроспектива розкриває, як крок за кроком російська агентура готувала переворот в Україні, що призвело до окупації Криму та початку війни на Донбасі.



Переглядів: 706
Поширень: 0

Останні новини