Нові правила декретної відпустки: що змінилось у 2024 році

Відтепер, вагітним жінкам дозволяється самостійно визначати момент початку декретної відпустки після 30-го тижня вагітності. Це можна зробити за допомогою подання заяви лікарю, який веде вагітність.

Про це повідомляє прес-служба ТСН.

Відтепер жінки можуть встановити початок декретної відпустки після 30-го тижня вагітності самостійно, враховуючи свої потреби та обставини пологів. Також вона може почати відпустку з 30-го тижня без додаткових формальностей. Якщо жінка має дозвіл від свого лікаря, вона може продовжити працювати без втрати тривалості чи розміру допомоги під час декретної відпустки.

Нагадаємо, що до набуття чинності наказу Міністерства охорони здоров'я від 10 листопада 2023 року, початок декретної відпустки був обов'язковим з 30-го тижня вагітності, і вибір конкретної дати був недоступним. 

Крім того, з 30-го тижня вагітності лікар видавав медичний висновок про тимчасову непрацездатність, і електронний лікарняний автоматично передавався роботодавцю. У той же час, продовжити роботу було можливо, однак це скорочувало термін декретної відпустки, а розмір допомоги зменшувався.


Теги: Україна

Переглядів: 532
Поширень: 0

Останні новини