Як підібрати обладнання для маленької кухні

Загальна концепція підбору обладнання для маленької кухні

На маленькій кухні кожен сантиметр простору має значення. Правильний вибір кухонного обладнання може зробити вашу кухню більш функціональною, зручною та привабливою. У цій статті ми розглянемо основні принципи підбору обладнання для невеликих кухонь.

Максимальна компактність

При виборі обладнання для маленької кухні важливо звернути увагу на його компактність. Перевагу слід віддавати компактним моделям приладів, які займають мінімальний простір, але при цьому мають всі необхідні функції. Тут є один важливий момент. Інколи обладнання роблять компактним настільки, що воно стає незручним та перестає бути надійним. Тому, як і у багатьох інших справах, тут потрібно бути уважним і знати певну міру.

Багатофункціональність

Багатофункціональні прилади та аксесуари – чудове рішення для маленьких кухонь. Наприклад, мультиварка, що поєднує в собі функції рисоварки, скороварки та пароварки, допоможе заощадити місце та розширити можливості приготування їжі.

Тут також треба розуміти, що, наприклад, спеціалізований механічний соковитискач робить свою справу дещо краще, чим кухонний комбайн. Але комбайн може робити ще багато різних справ. Не забувайте користуватись при виборі власним смаком та власними потребами. Ніхто краще за вас не знає, що саме вам більш потрібно. 

Ергономіка та зручність використання

Кухонне обладнання має бути не тільки компактним, а й зручним у використанні. Руків’я повинні бути зручними, прилади – легкими та функціональними. 

Пам'ятайте, що зручність в експлуатації – запорука приємного та ефективного приготування їжі.

Також звертайте увагу на потужність електричних двигунів електричного обладнання. Менш потужні прилади дешевші, та потребують менше електричної енергії,  але вони менш ефективні у роботі. Це також може позначитись на зручності роботи.

Естетика та стиль

Не менш важливим аспектом при виборі кухонного обладнання є його дизайн та поєднання із загальним стилем кухні. Вибираючи прилади, зверніть увагу на їх дизайн, кольорову гаму та матеріали, щоб вони гармоніювали з рештою інтер'єру.

Важливо пам'ятати, що кожна деталь вашої кухні має бути продумана з урахуванням особливостей простору та ваших потреб. У наступних розділах ми розглянемо більш конкретні аспекти вибору обладнання для маленької кухні.

Глава 2: Сковороди, каструлі, котли та пароварки

Правильний вибір сковорідок, каструль, котлів та пароварок відіграє важливу роль. Ці елементи є основою вашого кулінарного арсеналу, і їх вибір має бути обдуманим та практичним. Приділіть увагу розмірам посуду, функціональності та матеріалу виготовлення. Це допоможе зробити вашу кулінарну діяльність максимально зручною та ефективною.

Сковороди

Сковороди ми використовуємо дуже часто. Для маленької кухні рекомендується вибирати сковороду середнього розміру (приблизно 25 сантиметрів у діаметрі). Вона повинна бути функціональною (метал не має бути надто тонким), зручною у використанні та легко миється.

Матеріали сковороди

Під час вибору сковороди зверніть увагу на матеріал. Алюмінієві сковороди зазвичай легкі та недорогі, але можуть схильними до деформації. Сковороди з нержавіючої сталі довговічніші, але можуть бути більш важкими. Сковороди з антипригарним покриттям легко чистити і менше пригорають, але існує багато інформації (різного рівня вірогідності) про те, що не саме якісне покриття від маловідомих виробників може виділяти токсини у їжу.

Додаткові функції

Зручна ручка, яка не нагрівається під час приготування їжі, а також можливість використання сковороди у духовці розширює її функціональність.

Каструлі та котли

Каструля з кришкою – важлива частина спорядження будь-якої кухні. Для невеликої кухні рекомендується вибирати універсальні каструлі з товстим дном, яке рівномірно розподіляє тепло. Вони можуть використовуватися для приготування супів,тушкування м'яса, варіння круп та багато іншого.

Пароварки

Пароварка – чудовий вибір для зручного приготування здорової їжі. Вона дозволяє зберегти всі корисні вітаміни та мінерали у продуктах. Для маленької кухні підійде компактна пароварка, яка займає мінімум місця. Дуже добре, якщо це буде багатофункціональна модель.

Глава 3: Кухонні ножі

Кухонні ножі – незамінний інструмент на будь-якій кухні, у тому числі і на маленькій. Правильний вибір ножів допоможе вам готувати страви з легкістю та насолодою.Для маленької кухні вистачить базового набору з трьох якісних кухонних ножів. Яких саме? про це нижче:

Шеф-ніж

Шеф-ніж з клинком довжиною 20-25 сантиметрів є основним інструментом для роботи з багатьма продуктами на кухні. Він підходить для нарізки м'яса, риби, зелені, овочів та фруктів. Цей ніж – справжній символ професії кухаря та сучасної європейської кухні.

Важливі моменти

При виборі шеф-ножа зверніть увагу на якість сталі та гостроту леза. Для домашньої кухні краще підходять ножі з якісної нержавіючої сталі. ножі з вуглецевої сталі дорогуваті та бояться корозії, керамічні ножі зручні та гострі, але крихкі та бояться падінь та ударів. Найбільш оптимальні сорти сталей для кухонних ножів це 1.4116, 3Cr13, 440С, AUS-8.

Вибирайте ножі зі зручним та міцним руків'ям. Для цього краще потримати ніж у власних руках перш чим його купити. Іноді навіть саме ергономічне руків’я може не підійти саме до ваших долонь.

Не забудьте разом із ножами купити мусат або точильний камінь (а краще обидва). Тримайте ваші ножі завжди гострими.

Зубчастий ніж для нарізання хлібу

Зубчастий ніж для хліба – це універсальний інструмент, який допомагає різати хліб, випічку, соковиті овочі та фрукти. Зубці дозволяють різати без зайвого тиску на ніж. Таким чином ви не розчавите м’які продукти та не пошкодите ніж о тверді продукти. При виборі такого ножа звертайте увагу на довжину клинка та розмір зубів. Краще вибирати ніж не коротший за 20 см із середнім розміром зубців. Надто великі зубці можуть розривати та пошкоджувати м'які продукти, а надто маленькі не підійдуть для розрізання твердих овочів та фруктів.

Практична порада

Дізнайтеся більше можливості зубчастого ножа – він може виявитись більш універсальним, чим здається на перший погляд. 

Ніж для очищення фруктів та овочів

Маленький (8-9 см) ніж для очищення фруктів та овочів – це незамінний інструмент на кухні, який допоможе вам швидко та акуратно робити багато тонких справ для яких шеф-ніж надто великий та громіздкий. Цим ножем можна знімати шкірку з плодів, видаляти насіння з фруктів або хвостики з ягід, нарізати дрібні овочі та спеції, а також робити багато іншого.

Рекомендації щодо вибору

Вибирайте ножі з міцним лезом та зручним руків’ям. Для маленького овочевого ножа зручність – куди важніший параметр, чим якість сталі. Цим ножем часто працюють тримаючи ніж у одній руці, а фрукт чи овоч – у іншій. Тобто, без опору на кухонну дошку. Зручність ножа тут відіграє важливу роль. 

Глава 3: Кухонні дошки

На сучасному ринку представлено безліч різних типів кухонних дощок, кожний з них має свої особливості та переваги. Розглянемо основні типи:

Дерев'яні дошки:

Переваги: Дерев'яні дошки привабливі зовні, довговічні і при правильному догляді не пошкоджують ножі. Дрібні порізи на дерев’яній дошці з часом затягуються самі завдяки розбуханню волокон деревини.

Недоліки: Можуть вбирати запахи та барвники з продуктів, вимагають регулярного, але акуратного чищення. Не рекомендуються для миття у посудомийній машині.

Пластикові дошки:

Переваги: Легкі у догляді та очищенні, стійкі до вологи і не вбирають запахи. Відносно дешеві. Сучасні якісні харчові пластики хімічно інертні та зовсім не шкідливі.

Недоліки: Згодом на них можуть з'являтися подряпини, які можуть стати місцем розмноження бактерій. Подряпини на пластикових дошках, на відміну від дерев’яних, не затягуються самі, тому вони потребують особливої уваги.

Скляні та керамічні дошки:

Переваги: Легко миються, не вбирають запахи та не затримують бактерії.

Недоліки: Скляні дошки можуть пошкодити або швидко затупити леза ножів (бо скло та кераміка твердіші за нержавіючу сталь). Ще такі дошки можуть ковзати під час роботи. Виглядають скляні та керамічні дошки красиво, але вони дуже не практичні.

Взагалі, вибір типу кухонної дошки багато у чому залежить від вашого особистого смаку та бюджету.

Підсумки

У виборі обладнання для маленької кухні важливо враховувати її розміри, ваші уподобання та стиль життя. Оптимальне рішення – це набір інструментів, що відповідає саме вашим потребам. І нічого зайвого!


Переглядів: 339
Поширень: 0

Останні новини