В четвер у Вінниці стартує XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

З 6 по 18 грудня у Вінниці пройде XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів у Вінниці – хаб «Місто Змістів», креативний простір «Артинов», ЦМС імені І. Бевза, Книгарня «Є». Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких глядачі й глядачки матимуть нагоду поспілкуватися з експерт(к)ами та діяч(к)ами культури.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Ключова кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам подивитись на питання нерівності з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії.

Фільм «Сільвана» (режисерки Міка Ґустафсон, Олівія Кастебрінґ, Крістіна Тсіобанеліс) простежує життя шведської реперки Сільвани Імам, чиї тексти спрямовані проти всіх форм пригноблення, від андеґраундної артистки до ікони. «Моє тіло – політичне» від режисерки Аліси Ріфф порушує питання про бразильську трансґендерну спільноту і її політичні диспути. Фільм «Мовчазна війна» (режисерка Манон Луазо) розповідає історії жінок, що постраждали від зґвалтувань, скоєних прибічниками сирійського режиму Башара аль-Асада. Історії людей, що вже 40 років ходять у школу для дітей із синдромом Дауна, але прагнуть більшої свободи та незалежності – у фільмі «Дорослі» (режисерка Майте Альберді).

Спеціальні події Мандрівного Docudays UA

Стрічка «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» видатного американського режисера Фредеріка Вайзмена зазирає за лаштунки одного з найвеличніших сховищ знань у світі й показує глядачеві місце гостинності, культурного обміну та навчання. Крім показу відбудеться дискусія щодо функції й ролі публічних бібліотек у сучасному українському суспільстві. Обговорення трансформаційного потенціалу українських бібліотек та їхніх можливостей для локальних спільнот пройде в Центральній міській бібліотеці імені І. Бевза 12 грудня з 10:00.

У стрічці «Зворотний бік усього» режисерки Міла Турайлич оприявнює минуле однієї сербської родини й розглядає питання про обов’язок кожного покоління боротися за своє майбутнє. Коли режисерка починає інтимну розмову зі своєю матір’ю, політична лінія розколу, що проходить по їхньому дому, оприявнює сім’ю та країну, яку переслідує її історія. Фільм супроводжуватиме дискусія письменниць Катерини Калитко й Олени Гусейнової «ХХ століття: воєнні скелети у шафах Європи» у вінницькій Книгарні «Є» 13 грудня о 18:00.

Партнерами фестивалю у Вінницькій області є:

ГО «Унікальна країна» ВОГО «Подільський центр соціальних технологій» ХРГО «ПРАВО» Книгарня «Є» Хаб «Місто Змістів» Креативний простір «Артинов» ГО «Гармонія» Вінницька центральна міська бібліотека імені І. Бевза

Програма показів у Вінниці:

6 Грудня - Хаб «Місто змістів» (вул. Пушкіна, 11)

16:00 Коли я чую спів птахів / 8' 16:30 Явних проявів немає / 64' 18:00 Дорослі / 82'

8 Грудня - Хаб «Місто змістів» (вул. Пушкіна, 11)

12:00 The Distant Barking of Dogs / 86' 13:45 Проект «Бабця» / 89' 16:00 Смерть дитини / 84' 17:45 Сіева / 57' 18:50 Мовчазна війна / 72'

9 Грудня - Креативний простір «Артинов» (вул. Архітектора Артинова, 12а)

14:00 Прозорий світ / 82' 15:45 Жінка в полоні / 87' 17:30 Сільвана / 95' 19:30 Моя щаслива непроста родина / 17'

12 Грудня (Вінницька центральна міська бібліотека ім. І. Бевза)

10:00 - Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека  / 197' (+дискусія)

13 Грудня - Книгарня "Є", (вул. Соборна 89)

18:00 - Зворотний бік усього / 104' (+дискусія)

14 грудня - Книгарня "Є", (вул. Соборна 89)

18:00 - Діти териконів / 52' 19:00 - Гірчиця в садах / 37' 19:40 – Вихідний / 16'

17 грудня - Книгарня "Є", (вул. Соборна 89)

18:00 - Моє тіло – політичне / 71'

18 грудня - Книгарня "Є", (вул. Соборна 89)

18:00 – Ґвендолін / 85'

Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – www.traveling.docudays.ua.


Теги: кіно

Переглядів: 2979
Поширень: 0

Останні новини