Для стримування росту захворюваності на кір, у Вінниці триває активне вакцинування проти цієї недуги

Цього року у Вінниці зафіксовано рекордну кількість хворих на кір. Такий спалах в певній мірі відбувається через низький колективний імунітет, що є наслідком проблем із вакцинацією дітей за попередні роки. Лише за минулий тиждень у Вінниці зареєстровано 65 випадків захворювань на кір, 20 з них – діти. Наразі найефективнішим захистом від цієї хвороби є вакцинація. Щеплення варто робити не лише дітям, а й дорослим, які не впевнені, що були двічі вакциновані у дитинстві.   

Кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть мати смертельні наслідки. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

За графіком щеплення проти кору, краснухи та паротиту проводиться дитині двічі: у віці 12 місяців та у 6 років. Вакцинація ефективна, якщо вона зроблена двічі. Тому якщо дитина щеплена раз і у неї був контакт із захворілою людиною, то їй рекомендується у найкоротші терміни ввести вакцину вдруге. 

Коли вакцинація зроблена у перші 72 години після контакту із хворим на кір, це ефективно попередить хворобу. Якщо людина на момент щеплення була вже інфікована, вакцинація не ускладнить перебігу захворювання.

На сьогоднішній день для вакцинації використовуються живі ослаблені віруси. Коли вони вводяться підшкірно (можна вводити внутрішньом'язово, але традиційно вакцину вводять підшкірно), імунна система їх розпізнає. Віруси можуть давати не більше двох генерацій розмноження. Далі вони генетично запрограмовані не розмножуватися. Імунна система їх розпізнає і формує імунітет, який зберігається десятки років, а то й– довічно. Є досить надійні дані, які свідчать, що двох доз достатньо. Якщо імунітет відповів на вакцину, а відповідає 98% на дві дози, то цього вистачить, аби набути імунітет, подібний до того, який формує природна інфекція.

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Наталя Авраменко розповіла, що наразі для того, щоб протистояти поширенню кору у Вінниці проводиться активне вакцинування дітей у Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста, а також у вищих навчальних закладах, де сьогодні навчається молодь, яка не була щеплена у період  антивакцинальної кампанії.  

«Станом на третє грудня у Вінниці з початку року зареєстровано 612 хворих на кір, з них 333 особи – це діти. Лише за минулий тиждень у місті захворіли 45 осіб, 20 –діти.  Кожні 10 років відбувається спалах цієї хвороби і цього року саме такий період. А враховуючи, те що минулі роки була антивакцинальна компанія, то маємо велику кількість хворих вінничан серед молоді та дорослого населення. Наразі у місті є достатня кількість вакцин, і усі бажаючі можуть її отримати. Рекомендується вакцинуватись людям, які найчастіше можуть  контактувати із хворими – це працівники медичних закладів, освітніх закладів, представники силових структур, а також студенти навчальних закладів. Такі щеплення у місті безкоштовні», - каже Наталя Авраменко.

Детальніше про кір:

Основні симптоми кору: нежить, підвищена температура до 39-40 градусів, висипання, яке починається з голови та слизових оболонок (на внутрішній стороні щік, наприклад), а також ураження кон’юнктиви (слизової оболонки ока). Висипання можуть з’явитися на третю добу від початку нездужання. 

Характерна ознака висипання – спершу з’являється на слизових оболонках, за вухами, а далі вони спускаються вниз по всьому тілу. Перш за все інфекція передається повітряно-крапельним шляхом в організованих колективах у закритих приміщеннях.

Лікарі наголошують, що не варто займатися самолікуванням кору, а при найменших ознаках хвороби необхідно викликати сімейного лікаря. 




Переглядів: 5820
Поширень: 1

Останні новини