Як звичайному українцю відрізнити тривогу від тривожного розладу: пояснення МОЗ

У МОЗ пояснили, як відрізнити відчуття тривоги від тривожного розладу.

Відчуття тривоги виникає, коли людина хвилюється через певні обставини у житті. Водночас коли відчуття тривоги супроводжує головний біль, панічні атаки, запаморочення та нудота, то це може бути ознаками тривожного розладу.

Ознаки генералізованого тривожного розладу:

неконтрольована тривога та відчуття страху без конкретної причини; кількість днів, проведених у тривозі, перебільшує час без неї; часте відчуття виснажливого неспокою, перебування на межі сил; швидке виснаження або брак сил; дратівливість; напруженість м’язів; поганий сон чи надмірна сонливість.

«Тривожні розлади – це наслідок комбінації спадковості, впливу середовища й виховання. Вони переважно піддаються лікуванню, але тут потрібен комплексний підхід: медикаменти, психотерапія та самодисципліна», – кажуть у МОЗ.

Зменшити симптоми допоможуть:

відмова від алкоголю (сп’яніння зменшує тривогу, але похмілля – дуже посилює); фізична активність; перебування на природі дозволить поліпшити часте серцебиття і знизити рівень кортизолу.

У МОЗ радять звернутись до сімейного лікаря, оскільки тривожний розлад часто супроводжують хронічні захворювання, зокрема ішемічна хвороба серця й цукровий діабет.



Переглядів: 382
Поширень: 0

Останні новини