Як правильно обрізати дерева навесні

Щоб забезпечити щедрий урожай груш, яблук, вишень та інших фруктових дерев, важливо не забувати про своєчасну обрізку. Цей процес потребує особливої уваги, оскільки недбале втручання може призвести до ослаблення або навіть загибелі рослини. "Кліома Сервіс" надає інформацію про те, як і коли правильно проводити обрізку для різних видів дерев.

Про це пише редакція zaxid.net.

Коли необхідно обрізати плодові дерева

Оптимальний час для весняної обрізки настає при слабому морозі, коли температура не опускається нижче -5°C, а погода ясна. Зазвичай цей процес рекомендується проводити в другій половині березня або на початку квітня.

Особливості весняної обрізки дерев

Підготовка інструментів. Усе обладнання повинно бути добре заточене і оброблене дезінфікуючим засобом. Обрізка не плодоносних дерев. Важливо уникати різкого обрізання молодих рослин; потрібно лише видалити пошкоджені або хворі пагони, а також ті, що загущують крону. Треба скоротити однорічні прирости, щоб забезпечити правильне розміщення гілок навколо центрального стовбура. Технічні аспекти. Якщо необхідно повністю видалити пагони, їх краще обрізати на кільце, щоб уникнути утворення пенька. Шляхом розрізання товстої гілки знизу можна зберегти кору, після чого її можна легко видалити. Увага до бруньок. Обрізка повинна бути виконана обережно, щоб випадково не пошкодити бруньки. Для зрізання на бруньку необхідно встановити інструмент з боку сусідньої гілки. Секатор слід тримати під кутом 45°, направляючи його від основи пагона до верху. Ріжуче полотно має бути розташоване на кілька міліметрів нижче, ніж сама брунька, тоді як друге розташовується на такій же відстані вище.

Обрізання яблуні

Необхідно сформувати симетричну крону. Першу обрізку рекомендується проводити після посадки. Урізання штамба виконується до 90 см. Якщо є бічні пагони, декілька з них урізуються на 1/4 від загальної довжини. Якщо бічних пагонів немає, обрізку роблять наступної весни. Протягом наступних років необхідно обрізати перемерзлі, висохлі пагони та відростки, які загущують крону. Скелетні гілки слід розташовувати нижче, ніж центральний стовбур дерева.

Обрізка груші

Принцип подібний до обрізки яблуні, але гілки обрізаються на боковий пагін, який перешкоджає утворенню надмірних закрутів. З другого року рослину формують ярусами з кількома віяловими скелетними гілками, що розташовані нижче, ніж центральний стовбур.

Обрізка персика

Крона має мати форму чаші і низький штамб. Після посадки штамб урізають до 20 см над місцем щеплення. Перша весняна обрізка передбачає скорочення молодих відпочинкових пагонів до трьох бруньок. Далі проводиться формування крони, слідкуючи, щоб скелетних гілок було не більше п'яти. Гілки, що не плодоносять, обрізаються приблизно до 20 см.

Обрізка абрикоса

Центральну гілку урізають до 75 см, а бокові дрібні порослі обрізаються на кільце. У наступному році декілька скелетних гілок урізають до 20 см, а конкуруючі пагони - на кільце. Далі центральну гілку роблять коротшою, щоб вона стояла вище за бокові гілки приблизно на 15 см.

Обрізка вишні

Краще проріджувати крону, а не обрізати її. Для формування крислатої крони варто укоротити сильні гілки на бруньку, що зростає зовні. На наступний рік видаляють пагони, що ростуть у зоні штамба, а скелетні гілки обрізаються на сильну бруньку, щоб вони не виростали вище за центральну гілку. Після цього варто проводити проріджування і видалення сухих та хворих гілок.

Обрізка сливи

Після висадки стовбур урізують до 75 сантиметрів, що дозволить грамотно сформувати дерево. На наступний рік забирають конкуруючі гілки і роблять коротші скелетні на бруньку, так вони будуть краще гілкуватися. Потім всі пагони, що заглушають крону, обрізають на кільце, прибирають перемерзлі і пошкоджені гілки. Щоб дерево не виросло вище двох з половиною метрів, в певний період варто на сильну бруньку урізати центральний гілку. Система омолодження передбачає видалення гілок, яким виповнилося 4 роки.


Теги: дерева

Переглядів: 391
Поширень: 0

Останні новини