Весняне рівнодення у 2024 році: все про цей день

Весняне рівнодення з наукової точки зору - це момент, коли тривалість дня та ночі стає рівною через рівномірне освітлення Сонцем обох півкуль Землі. 

Для наших предків весняне рівнодення мало велике значення, оскільки символізувало прихід весни. Вони відзначали це свято з особливою теплотою, вірячи, що цього дня природа прокидається від зимового сну, темрява відступає, а дні стають довшими.

Цього року весняне рівнодення відбудеться 20 березня о 23:24 за київським часом. В цей момент Сонце перетне екватор, переходячи з південної півкулі на північну. У цей момент тривалість дня буде рівна тривалості ночі.

Весняне рівнодення з наукового погляду

Весняне рівнодення - це астрономічний момент, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними. Щороку відбувається два рівнодення — весняне (між 19 і 21 березня), коли у північній півкулі ми вступаємо в літній час, та осіннє (між 21 та 24 вересня), коли ми переходимо в осінньо-зимовий період.

З практичної точки зору весняне рівнодення співпадає з першим днем весни в григоріанському календарі. Весняне рівнодення досить рідко випадає на 21 березня. Останній раз це відбулося аж у 2007 році і знову станеться у 2102 році.

Ворожіння в день весняного рівнодення

У весняне рівнодення наші пращури приділяли велику увагу магічним ритуалам. Після заходу Сонця молоді дівчата зверталися до ворожінь, спрямованих на встановлення кохання та долі.

Однією з традицій було випікання пряників, у тісто яких додавали різні предмети. Наприклад, перстень означав весілля, намистинка — вагітність, сережки — зустріч з судженим і т.д. Дівчина, витягаючи готовий пряник, сподівалася дізнатись що чекає на неї у майбутньому.

Також популярним було ворожіння зі свічкою. Дівчина, сидячи у кріслі, розслаблялася і запалювала свічку, фокусуючись на мріях та бажаннях. Вважалося, що в цей день доля вас почує.

Щоб дізнатися ім'я майбутнього чоловіка, слід було написати різні імена на клаптиках паперу та покласти їх під подушку на ніч. Вранці, не вимовляючи жодного слова, дівчина витягала один аркуш. Яке ім'я витягла - таке ім'я і буде у чоловіка.

Народні прикмети

Наші предки помітили, якщо 20 березня мороз, то вся весна буде холодною. А якщо тепло, то найближчі 40 днів буде така ж погода.

Якщо побачити зграю птахів, які летять високо у небі, то урожай зернових буде багатим.

Дуже важливо було пробачити всі образи, відігнати негатив з думок, тоді природа буде доброю протягом всього року.


Теги: свята

Переглядів: 503
Поширень: 0

Останні новини