Відключення світла: кіберполіція застерігає громадян від шахраїв

Попри всю складність ситуації з критичною інфраструктурою після масованої атаки росії, енергетики оперативно реагують на виклики та роблять все від них залежне. Водночас непроста ситуації в енергосистемі може стати причиною активізації кібершахрайства.

Шахраї можуть писати повідомлення на кшталт: «ДТЕК повідомляє про екстрені відключення електроенергії внаслідок атаки ворога на енергетичну інфраструктуру».

Наприклад, торік кіберполіція викрила групу зловмисників, які під час блекаутів створювати фейкові телеграм-боти енергетичної компанії. Використовуючи ці телеграм-боти, зловмисники дізнавалися авторизаційні дані для входу до телеграм-акаунтів, які фігуранти потім використовували у шахрайських схемах. Зокрема, зі зламаних акаунтів вони робили автоматичну розсилку шахрайської реклами для привласнення грошей громадян.

Щоб не стати жертвою шахраїв, правоохоронці радять громадянам:

1. Налаштувати двофакторну автентифікацію у всіх соцмережах та месенджерах, які пропонують таку функцію;

2. Не варто повідомляти нікому коди підтвердження, які приходять у SMS або безпосередньо у застосунках.

3. Регулярно переглядати підключені пристрої та активні сеанси у месенджерах.

4. Користуючись ботами, звертайте увагу на посилання. Будь-яка відмінність означає, що ви потрапили на фейковий бот або канал. Зазвичай у назві відрізняється одна чи декілька літер, що складно помітити під час пошуку.

Також кіберполіція радить отримувати інформацію про відключення та відновлення електропостачання лише з офіційних джерел, зокрема, з офіційного сайту ДТЕК – https://dtek.com/.

Джерело: ВМР



Переглядів: 253
Поширень: 0

Останні новини