Тепер усиновити дитину стало простіше – уряд ухвалив зміни щодо правил усиновлення

Уряд ухвалив певні зміни щодо правил усиновлення, які допоможуть дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, менше чекати на свої нові родини.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Родина, яка ще знаходиться в процесі усиновлення дитини, зможе забрати її додому раніше, ще до вироку суду. Це можливо за умови, якщо сім’я або один із усиновлювачів отримали позитивний висновок від райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини, або ж, подали до суду заяву про усиновлення дитини.

Довідка про проходження курсу підготовки до виховання діток-сиріт тепер дійсна 2 роки. Раніше це був 1 рік.  

Майбутні усиновлювачі, прийомні батьки та опікуни отримуватимуть її вдвічі швидше – 5 робочих днів замість 10. Установа, яка проводила навчання, має надіслати довідку до служби у справах дітей електронною поштою і зателефонувати до неї.

«Кожній дитині потрібна родина. Крок за кроком спрощуємо шлях дітей до своїх родин», – кажуть у Міністерстві.

Служби у справах дітей тепер знаходитимуть сім'ї для дітей, які потребують усиновлення, не лише у своєму місті, а й по всій області та навіть інших регіонах. Кандидати на усиновлення отримуватимуть запрошення на зустріч та інформацію про дитину, щойно вона потраплятиме на облік. Тобто більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного.

Оформити опіку, якщо другий з подружжя перебуває на військовій службі, стане простіше. Згідно з правилами, подавати висновок про стан здоров’я повинні обидва з подружжя, а не тільки людина, яка бере дитину під опіку. Той, хто служить, зможе подати такой висновок протягом 15 календарних днів після повернення зі служби. 

Також, усиновити дитиною як і раніше, зможуть хрещені батьки. Але додається вимога, що людина мала бути хрещеною мамою / татом ДО моменту, коли дитина набуває статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це усуне можливість для деяких дорослих недоброчесно використати ситуацію.

Родини (сім’ї родичів, знайомих, а також прийомні і дитячі будинки сімейного типу), які тимчасово прийматимуть до себе дитину, отримуватимуть грошову допомогу навіть якщо вона ще не має статусу сироти або не позбавлена батьківського піклування.



Переглядів: 388
Поширень: 0

Останні новини