У Вінниці дали назви новим вулицям: які території підпадають під нововведення

У міському просторі з’явилися нові топоніми – провулок Галицької Армії, вулиці Андрія Долгова та Андрія Сороки, сквери Людвиківка та Долинки. За рішенням сесії міськради у Вінниці дали назви новоствореним вулицям, провулкам та скверам. Про це повідомляє Вінницька міська рада у своєму Telegram-каналі.

Пропозиції щодо найменування напрацьовували експерти-науковці Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки ВМР під керівництвом заступниці міського голови Галини Якубович. Головна мета залишається незмінною – закарбувати пам’ять про Захисників – Героїв України та вінничан, які зробили вагомий внесок у розвиток міста, а також повернути до історико-культурного середовища давні назви, невіддільно пов’язані з ним.

Як зазначив директор департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Яків Маховський, сьогоднішнє сесійне рішення – це продовження системної роботи, яка розпочалась на тлі декомунізації, а її черговий етап збурило повномасштабне російське вторгнення. Протягом 2022-2023 рр. нові назви отримали більше 270 вулиць, провулків, площ тощо.

«Надзвичайно важливо, що чимало топонімів у Вінниці зараз носять імена наших відважних воїнів – Героїв України, прославляючи у віках їхній безсмертний подвиг. Ось і цього разу схвалили рішення назвати дві вулиці на честь полеглих військовослужбовців. Відтепер проєктна вулиця у межах 10-го мікрорайону носитиме ім’я нацгвардійця Андрія Сороки. А у приватному секторі, навпроти мікрорайону Академічний, з’явилася вулиця Андрія Долгова – військовослужбовця спецпідрозділу СБУ, – зазначив директор департаменту. – Окрім вшанування пам’яті знакових особистостей, топонімічна робота націлена на переосмислення історичної спадщини та її збереження».

Серед нових топонімів опинилися:
1. Проєктна вулиця у межах 10-го мікрорайону буде названа на честь загиблого нацгвардійця, Героя України Андрія Сороки;

Андрій Сорока (1995–2022) – військовослужбовець військової частини 3008 Національної гвардії України, капітан (посмертно), Герой України (2023, посмертно). Загинув на полі бою, поблизу н.п. Павлівка на Донеччині 25 жовтня 2022 р. від розриву ворожої російської міни, врятувавши життя побратима.

2. Вулиця в приватному секторі навпроти мікрорайону Академічний матиме ім'я Андрія Долгова, військовослужбовця спецпідрозділу СБУ;

Андрій Долгов (1975–2016) – військовослужбовець спецпідрозділу «А» Служби безпеки України, підполковник. Виконував оперативно-бойові завдання у районі проведення АТО у Донецькій і Луганській областях у «найгарячіший» період весни-літа 2014 р. Загинув 7 жовтня 2016 р. під час виконання обов’язків військової служби.

3. Один з провулків міста отримав назву – провулок Галицької Армії (район Замостя);

Галицька Армія (також Українська Галицька Армія) – збройні сили Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), які у 1919 р. спільно з Армією УНР протистояли підрозділам «білої» та «червоної» Росії на теренах Вінниччини. У Вінниці у будинку за адресою вул. Соборна, 43 дислокувався генеральний штаб ГА – Начальна Команда. Наприкінці новоствореного провулку розташоване, ймовірно, одне із найбільших стрілецьких кладовищ доби Української революції 1917–1921 рр.

4. Два проєктні сквери матимуть давні назви: Людвиківка (новостворений 10-й мікрорайон) та Долинки (перехрестя вулиць Хмельницьке шосе та Праведників світу).

Людвиківка – давній топонім Вінниці. Людвиківка розташовувалась в районі сучасного 2-го провулку Юності та розвивалась у напрямку новоствореного скверу. Перші згадки датовані XVIII ст. як присілка села Вишня разом із Шереметкою (нині мікрорайон Пирогове). На думку дослідника Ю. Сіцінського, топонім пішов від імені першого поселенця Людвига.

Долинки – не менш давній топонім Вінниці, місцевість в районі сучасної зупинки громадського транспорту «Праведників світу» (кол. Максимовича), природня улоговина в долині річок Дьогтянець та Дьогтянчик. Дослідник А. Секретарьов зазначав, що колись Долинки обминути було неможливо, бо витоки річок, що протікають ними, знаходились дуже далеко. «Тож добре впрівали круторогі воли, кошлаті купецькі коники і їх погоничі, поки долали ті Долинки!

Джерело: ВМР



Переглядів: 379
Поширень: 0

Останні новини