Кричущі порушення прав людини виявили у психоневрологічному будинку-інтернаті на Вінниччині: подробиці

Кричущі порушення прав людини виявили працівники Офісу Омбудсмана в Яришівському психоневрологічному будинку-інтернаті на Вінниччині. Про це пише розповідає Омбудсман Дмитро Лубінець.

«Негайно ініціював перевірку закладу одразу, як отримав звернення щодо неприпустимої ситуації з підопічними», – зазначив він.

Після перевірки будинку-інтернату виявили багато порушень: 

В інтернаті — 151 підопічний, частина потребувала термінового санітарно-гігієнічного догляду і мала зношений одяг. 

Порушення прав на гідні та безпечні умови перебування, деякі ліжка — застарілі з панцирною сіткою.

Негайної госпіталізації потребував підопічний, в якого була збільшена ліва нога. Він скаржився на постійний біль та важкість пересування. Відсутність потрібних знеболювальних та лікування призводить до порушення права людини на належне поводження.

27 підопічних померли з 2022 по 2024 роки. У більшості з них була ішемічна хвороба серця. В їхніх медкартках немає консультації кардіолога, профоглядів. Як зʼясувалось, їм давали ліки, що містили клозапін. Проте обовʼязковим гемолітичним контролем не забезпечили, відповідно до вимог МОЗ.

Крім того встановили, що від початку повномасштабного вторгнення підопічних жодного разу не евакуювали в укриття під час «повітряної тривоги». Це ставить під загрозу їхнє життя та здоровʼя.

Задля негайного усунення виявлених кричущих порушень прав людини був надісланий звіт керівництву інтернату та компетентним органам Вінницької області.



Переглядів: 462
Поширень: 0

Останні новини