Скандал у Буші: на аукціоні продали шмат гори, яка є величезною культурною спадщиною

Аукціон з продажу земельної ділянки на горі Лисківка у селі Буша на Ямпільщині викликав величезне обурення місцевих жителів та численних туристів, що приїздили до туди як до місця сили. Земельну ділянку викупила одна київська фірма, зареєстрована у лютому 2024 року, яка за місяць до торгів мала статутний капітал 1000 гривень. Під час торгів представники фірми запропонували понад 2,6 млн.грн. за землю і перемогли в аукціоні.

 Історико-культурний заповідник «Буша»

Це питання у своєму репортажі порушували журналісти «20 хвилин»/RIA.

На горі Лисківка у свій час розвідали родовище корисних копалин. Саме цей об’єкт виставила на аукціон Державна служба геології та надр України. Лот називався «Спеціальний дозвіл на користування надрами родовища «Бушанське». Організовувала аукціон Українська енергетична біржа, і тепер власник фірми має дозвіл на відкриття кар’єру з добування двох видів вапняку, трепелу та кременистої крейди та добування різних мінералів на цій ділянці. Земля та історія цієї місцини є важливими для як для мешканців села, так і для туристів, і їм не подобається, що вона потрапила в руки фірми.

Гора Лисківка в Буші

Про ситуацію розповів Олександр Пірняк, який у свій час створював історико-культурний заповідник «Буша» та брав участь у присвоєнні заповіднику статус державної пам’ятки. Він народився, виріс і проживає у рідному селі, знає його історію, розповідає її туристам. 

«Нас знову беруть в облогу, як це вже було в історії села, — каже Олександр Пірняк. — Нагадаю тим, хто, можливо, не знає, факт з історії. 28 листопада 1654 року тодішні жителі села зустріли з вилами, камінням і смолою 30-тисячне загарбницьке військо польської шляхти. Тепер ми теж готові дати гідну відсіч всяким корупціонерам, шулерам, всякій мерзоті, яка посягає на землі Буші. Є у нас і камінь, і смола, і вила…»

 Місце, де відбувалася облога Буші та музей Трипільської культури

Він пояснив, що відкриття кар’єру знищить природний парк, археологічну спадщину та завдасть шкоди людям, адже від кар'єр знаходитиметься на дуже невеликій відстані від двох річок, що протікають у селі, та хат місцевих жителів. Територія майбутнього кар’єру впритул прилягатиме до геологічної пам’ятки державного значення «Гайдамацький яр».

 Гайдамацький Яр​​​​​​​

«Років 15 тому уже була спроба розпочати розробку кар’єру, — продовжує Олександр. — Питання виносили на сесію сільради. Потрібен був дозвіл депутатів. На той час я не був депутатом, але прийшов на сесію. Говорив від імені колективу нашого історико-культурного заповідника «Буша». На щастя, тоді вдалося відстояти справедливість. Цього разу аукціон провели без  громадських слухань, поза спинами людей, ніхто не цікавився нашою думкою. Тому люди готові захищати своє».

Місцеві жителі уже двічі збиралися на збори, були звернення до керівництва Ямпільської міської громади, до Вінницької ОВА і облради, до народних депутатів. Жителі хочуть захистити історико-культурний заповідник «Буша» від будівництва кар'єру.

У понеділок, 1 квітня, на зборах громади у Буші був присутній керівник відділу культури Ямпільської міськради. За його словами, це земля комунальної власності Ямпільської міської територіальної громади, що належить до земель сільськогосподарського призначення.

«Жодних документів від Державної служби геології і надр щодо проведення аукціону у міській раді нема, тобто державний орган офіційно не звертався до нас з цього приводу,  — каже керівник відділу культури Ямпільської міськради. — У міській раді дізналися про аукціон з соціальних мереж. Як будемо діяти далі? Коли отримаємо документи, тоді будемо реагувати».

Він зазначив, що Ямпільська міська рада підтримає громаду у відстоюванні цієї земельної ділянки.

Гору Лисківка називають місцем сили і тут віддавна збираються люди. Найбільш поширеним ритуалом є зустріч Сонця, бо вважається, що саме в ці хвилини людині, яка опиниться на цьому місці, додасться сил. Краса природи вражає кожного, хто підніметься на гору Лисківка. Звідси також видно давнє козацьке кладовище та дві річки, Бушанку і Мурафу, що протікають через Бушу.

 Козацьке кладовище у Буші

Найвідомішою пам’яткою археології є дохристиянський храм, який відкрили під час земляних робіт ще у 1824 році. На скелі висічено зображення людини, дерева без листя, півня, оленя. Більшість дослідників, що вивчали це місце сходяться на тому, що ця пам’ятка була створена за часів язичницької Русі. Загадковий Скельний храм у Буші відкритий для відвідувачів і приваблює багатьох туристів.

 Скельний храм у Буші



Переглядів: 1448
Поширень: 0

Останні новини