Для любителів медитації і не тільки: виставка індійського художника Шрі Чинмоя

До 14 квітня у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського можна переглянути виставку репродукцій живописних та графічних робіт відомого самобутнього індійського художника Шрі Чинмоя «Fountain-Art – Водограй-мистецтво». В її межах проводитимуть лекції, концерти та майстеркласи зі спонтанного живопису. Вхід вільний.

Шрі Чинмой (1931-2007) народився в Індії. 3 1964 проживав в Нью-Йорку, багато подорожував. Він бував з лекціями у найвідоміших університетах світу. Вся творчість Шрі Чинмоя сповнена глибокою любов'ю і прагненням до світової єдності. 2007 року був номінованим на Нобелівську премію миру.

Художня творчість Шрі Чинмоя характеризується особливим вибором кольорового рішення і техніки, а також оригінальністю стилю автора.

Стиль творів Шрі Чинмоя вирізняється своєю незвичайною технікою використання спеціально виготовлених губок і пензлів, які створюють ефект легкості форми. Абстрактні картини Шрі Чинмоя випромінюють енергію і цілюще відчуття гармонії. Палітра фарб і неординарний порив образів діють на органи зору подібно масажу.

 Шрі Чинмой створює свою картину

Малюнки птахів, які художник створював протягом усього періоду своїх творчості, нагадують каліграфію дзен-буддизму. Образ птаха займає особливе місце у творчості Шрі Чинмоя. Це метафоричне вираження устремління душі або внутрішнього «Я», яке прагне вийти за межі звичайності, підіймаючись вгору i розширюючи відчуття свободи та незалежності.

«Картини, які представлені у виставковій залі музею, наповнені світлом та теплом. Усі вони гармонійні, оригінальні та в кожній відчувається своя неповторна історія», – говорить директорка музею Лариса Кравченко.

 Картина Шрі Чинмоя, на якій можна розгледіти птахів

Виставка супроводжуватиметься творчими заходами: груповими майстеркласами зі спонтанного малювання, концертами композицій Шрі Чинмоя, пізнавальними зустрічами на спортивні теми, базовими практиками медитації та ін.

Адреса: музей-садиба Михайла Коцюбинського, виставковий зал, вул. Івана Бевза, 15.

Відвідати виставку можна з понеділка по п’ятницю з 9:00-19:00 та у суботу з 10:00-17:00 без перерви.

Довідка та запис на безкоштовні групові відвідування за номером телефону: 067-639-79-92.

 Одна з картин митця

Розклад подій:

8 та 9 квітня о 18:00: концерт гурту Jatri. 10 квітня о 18:00: лекція «Медитація – мистецтво робити правильний вибір». 11 квітня о 18:00: лекція «Йога – тисячі років досвіду в побудові незалежного життя в гармонії з собою». 12 квітня о 18:00: лекція «Йога – усвідомлення своєї ролі у всесвіті та вибудова гармонійних відносин зі світом». 13 квітня о 15:00 – концерт гурту Jatri.

Довідка

Оригінали картин Шрі Чинмоя здобули визнання й експонувались в таких відомих музеях, як музей Вікторії та Альберта в Лондоні, Метрополітен музей мистецтв та будинок секретаріату ООН у Нью-Йорку, будинок ЮНЕСКО в Парижі, Національна галерея в Оттаві, Галерея єдності миру в Цюріху, галерея «Карусель» у Луврі та багатьох інших культурних та громадських центрах світу. Виставки оригінальних робіт Шрі Чинмоя відбулись й у багатьох містах України, зокрема у Києві.

Джерело: ВМР

Фото: Медитація у сучасному житті. Київський Центр Шрі Чінмоя



Переглядів: 432
Поширень: 0

Останні новини