У Вінниці впроваджують грантовий проєкт для підвищення енергоефективності «UA GRIDEX»

У Вінниці впроваджують грантовий проєкт для підвищення енергоефективності громади. Його реалізовують у співпраці з представництвом Вінниці в Брюсселі. Мета проєкту – зробити місто більш енергонезалежним, особливо під час війни. Зараз фахівці моделюють та проєктувють окремиі елементи енергосистеми. Це дозволить досягти автономної роботи окремих енергоосередків і забезпечити безперебійну подачу енергії до цілих мікрорайонів.

Такий проєкт є результатом роботи радниці міського голови Вікторії Вдовиченко, яка працює у представництві нашого міста в Брюсселі. Вона подала грантову заявку до SEI Tallinn (Стокгольмський природничий інститут у Таллінні) та залучилася підтримкою закордонних донорів.

Завдяки цьому департамент відновлення та розвитку ВМР вже розпочав співпрацю із SEI Tallinn в межах Програми «Підвищення стійкості мереж та розвитку інфраструктури в Україні – «UA GRIDEX» стосовно дослідження ініціативи «Без мережі» та отримав можливість встановлювати розумні лічильники у громаді.

Проєкт передбачає аналіз викликів, які стоять перед громадою. За результатами моніторингу з’ясують найбільш оптимальні локації для встановлення пристроїв. 

Наразі проєкт на стадії розроблення методичних рекомендацій від SEI Tallinn, аналізуючи наявні виклики, які будуть подані у звітному порядку.

«Це цікава та перспективна ідея, яка дасть можливість забезпечити стійкість та незалежність системи енергозабезпечення», – додає радниця міського голови Вікторія Вдовиченко.

Повномасштабне вторгнення росії на територію України змінило сферу соціального та енергетичного регулювання, змусивши суспільство адаптуватися до нових викликів. Наслідки війни, зокрема збільшення числа ВПО та економічні труднощі, суттєво вплинули на життєдіяльність громадян, створивши потребу в негайних діях з боку уряду для забезпечення порядку.

Проєкт «UA GRIDEX» розпочався у грудні 2023 року та триватиме до грудня 2024 року.

Джерело: ВМР



Переглядів: 307
Поширень: 0

Останні новини