Що таке ПТСР: вінницькі лікарі вчаться виявляти посттравматичний стресовий розлад

Вінницькі сімейні лікарі проходять навчання, щоб вміти виявляти посттравматичний синдром (ПТСР) на ранній стадії. Інформаційні зустрічі для медиків проводять спеціалісти благодійної організації «Благодійний фонд “Лікарі без кордонів”». Наразі навчання пройшли близько 40 вінницьких лікарів.

Навчання для лікарів проходять у фрикативний офлайн у центрі організації «Лікарі без кордонів» у Вінниці, або ж на базі амбулаторій.

«Вся наша команда так чи інакше залучена до проведення тренінгів. Їх проводять менеджери, що працюють у сфері психічного здоров’я. Це, як правило, члени інтернаціональної команди. Також до навчань залучаємо психологів, які мають досвід роботи з ПТСР, психіатрів, лікарів програми mhGAP (програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я ВООЗ), а також команду соціальних працівників з популяризації здоров’я», – розповіла медична координаторка організації «Лікарі без кордонів» Крістін Мвонгера.

Відтак, лікарів первинної ланки медицини навчають, якими симптомами проявляється посттравматичний синдром у пацієнтів. Людей, які мають чітко визначені ознаки захворювання, направляють для отримання подальшої допомоги у вінницький центр «Лікарів без кордонів» або до психологів/психіатрів, які працюють у медзакладах міста.

«Лікарі первинної ланки кожного дня зустрічаються з людьми, які мають симптоми ПТСР, оскільки війна негативно впливає на ментальне здоров’я усіх українців. Але оскільки це не настільки добре досліджена тема, медики не завжди можуть діагностувати захворювання, особливо на ранньому етапі. Тож навчання покликане допомогти медикам бачити симптоми ПТСР та допомагати пацієнтам краще себе почувати у психічному плані», – зазначає Крістін Мвонгера.

З листопада 2023 року команда БФ «Лікарів без кордонів» провела тренінги для 40 лікарів та медичних сестер з п’яти ЦПМСД міста. Наступними тижнями заняття планують провести ще для 20 лікарів.

Таке навчання для вінницьких сімейних лікарів важливе та актуальне, оскільки майже всі українці відчувають наслідки, пов’язані з війною. До лікарів також звертаються внутрішньо переміщені особи, військові, члени їхніх родин. ГСР (гострий стресовий розлад) та ПТСР – розлади, з якими людині може допомогти лише фахівець.

Серед базових симптомів:

повторне переживання, тобто нав’язливі тривожні спогади про подію, яка травмувала; нічні жахи; інтенсивні психологічні страждання або соматичні реакції: пітливість, прискорене серцебиття та паніка при нагадуванні про цю подію; уникнення й емоційне заціпеніння – уникнення занять, місць, думок, почуттів або розмов, пов’язаних із подією; обмежені емоції; втрата інтересу до звичайної діяльності; почуття відстороненості від інших; надмірне збудження – безсоння, дратівливість, труднощі з концентрацією уваги, постійна настороженість.

Джерело: ВМР



Переглядів: 410
Поширень: 0

Останні новини