TikTok забороняють у США? Усе, що потрібно знати

Фото Solen Feyissa / Unsplash 

ТikTok, застосунок для обміну відео, що став надзвичайно популярним під час локдаунів 2020 року, зіткнувся з проблемами після звинувачень у тому, що його материнська компанія дозволяє китайському уряду бачити дані користувачів.

У США таке заборонене, тому місцеві політики погрожують заборонити TikTok в країні, якщо ByteDance не продасть застосунок іншій компанії.

Це не нова загроза, адже китайській компанії погрожують із моменту поширення застосунку у 2020 році. Але, схоже, цього разу справа зайшла надто далеко.

Що ж насправді відбувається, і чи дійсно TikTok можуть заборонити? Нумо розбиратися!

Чому говорять про заборону TikTok?

Про заборону TikTok говорять тому, що процес уже запущений, але це не означає, що цей застосунок заборонять завтра.

У США непокояться через національну безпеку та конфіденційність даних. Американські чиновники стверджують, що TikTok, який належить китайській компанії «ByteDance», може надавати дані користувачів китайському урядові чи поширювати дезінформацію.

Такі побоювання виникають через закони Китаю, які можуть змусити китайські компанії співпрацювати з урядом у сфері обміну даними або розвідувальної діяльності.

Відносини між США та Китаєм не надто теплі, тому не дивно, що США не хочуть, щоб уряд бачив дані їхніх користувачів. Водночас поки немає жодних підтверджень того, що ByteDance дійсно надавав дані уряду.

Що відбувається зараз?

Палата представників США ухвалила законопроєкт, який дає ByteDance 6 місяців для продажу TikTok, інакше компанії загрожує заборона в країні.

Проте цей законопроєкт ще має ухвалити Сенат, а потім — підписати президент США (який заявив, що підтримає його).

Це не повна заборона, і вона передбачає кілька етапів, але вважається, що ByteDance зі зрозумілих причин не захоче продавати TikTok. Така ситуація ставить етичні питання про те, чи є такий законопроєкт законним, оскільки мається на увазі, що TikTok буде продано американській компанії.

Де TikTok заборонений? 

ТikTok вже заборонений у таких країнах:

Афганістан. Непал. Індія. Сомалі.

Він також заборонений на урядових пристроях у багатьох країнах, особливо в країнах Європи та Північної Америки.

Були розмови про заборону TikTok в американському штаті Монтана, але згодом таке рішення було визнано незаконним, оскільки це суперечить свободі слова.

Чинне регулювання TikTok у США

ТikTok завжди досить сильно регулювали в США. І, хоча, багато штатів, разом із Північною Кароліною, заборонили TikTok на державних пристроях, такі речі, як азартні ігри та відвертий контент, регулюються — державний службовець не може переглядати інформацію про лотерею Північної Кароліни на робочому пристрої, навіть якби це було дозволено!

Проблеми із забороною

Заборона TikTok у США спричинить низку проблем:

Свобода слова. США — країна, що пишається свободою слова, і заборона застосунку, де люди можуть висловлювати власні думки, суперечить цьому. Шкода малому бізнесу. Багато малих підприємств і творців контенту заробляють чимало грошей на TikTok. Заборона цієї соціальної мережі може призвести зниження доході та, як наслідок, зашкодить місцевій економіці. Чимало малих підприємств та авторів протестували проти заборони. Переривання рекламної економіки. Хоча наразі це стосується лише мешканців США, це може вплинути на загальне використання TikTok, особливо тому, що США витрачає чи не найбільше коштів на рекламу. Інші країни можуть наслідувати цей приклад. Якщо в США цей застосунок заборонять, є ймовірність, що Канада, країни Європи та інші держави світу переглянуть власний погляд на TikTok і, можливо, також його заборонять.

Чи буде ByteDance продаватися? 

Є чимало суперечливої інформації про те, чи захоче ByteDance продаватися, і наразі невідомо, що станеться.

Без американського ринку компанія, безумовно, втратить багато грошей, що зробить TikTok менш прибутковою компанією, за яку варто триматися. Через це здається, що для ByteDance має сенс продати платформу.

Водночас рішенню про продаж опиратиметься китайський уряд.

Якби Китай перегляне закони про конфіденційність інформації в застосунках, або TikTok посилив контроль за зберіганням даних користувачів, можливо, можна було б досягти компромісу; але зараз це малоймовірно.

Отже, TikTok заборонять?

Зараз ніхто не знає, що буде. TikTok можуть заборонити, якщо ByteDance не продасть платформу через 6 місяців після підписання законопроєкту, але ж його ще не ухвалив Сенат. Це, безумовно, роздмухує дискусії про конфіденційність даних і те, як багато даних ми надаємо через світову павутину.



Переглядів: 193
Поширень: 0

Останні новини