Коли буде Великдень у 2024 році: що необхідно знати для приготування до свята

Щовесни християни з нетерпінням чекають на Великдень. Це особливе свято для кожної віруючої людини. Урочистість цього свята однаково радісна як для дорослих, так і для дітей. В українців існує безліч давніх народних традицій, проте дата свята змінюється щорічно. Вона залежить від місячого календаря. Цього року християни східного обряду в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. 

Традиції та заборони на Великдень

Насамперед у це велике світле свято віряни йдуть до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м'ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі.

На Великдень заведено вітати одне одного фразою "Христос Воскрес!", на яку відповідають "Воістину Воскрес!".

Вся родина збирається за святковим столом і обов'язково "міряється силою" шляхом розбивання крашанок. Той, чия крашанка розіб'є всі інші, вважається найсильнішим. Крім варених яєць, на святковому столі обов'язково стоїть холодець, домашні ковбаси, гусак, сало, пироги з різними начинками, а також паска — солодка випічка з родзинками.

Що не можна робити у Великдень:

Заборони на Великдень такі ж, як і на будь-яке інше велике церковне свято. У Воскресіння Христове не можна:

займатися важкою фізичною працею; лаятися, ображати інших людей, заздрити і бажати зла; засуджувати людей за спиною і розкривати їхні таємниці; займатися ворожінням, ритуалами і обрядами; викидати освячені продукти у відро для сміття; відмовляти в допомозі.

Також в перший тиждень після Великодня священнослужителі не рекомендують одружуватися і вінчатися.

Коли потрібно пекти паску і фарбувати яйця

Для підготовки до свята у православних є Страсний тиждень - останній тиждень перед Великоднем. Зазвичай робити крашанки та пекти здобу починають в останні дні перед святом, щоб до Воскресіння Христового продукти залишилися свіжими.

Згідно з українськими традиціями хороший день, коли можна пекти паску, - це Чистий четвер. У це свято прийнято наводити лад у домі, закінчувати підготовку до Великодня і готуватися до застілля. Українські господині в цю дату замішують дріжджове великоднє тісто і залишають його підніматися на кілька днів. Чистий четвер 2024 року настане 2 травня.

Ще одним вдалим днем, коли пекти паску і фарбувати яйця, вважається Велика субота. Цього року вона буде 4 травня. У день перед Великоднем заведено випікати здобу з тіста, яке було замішано на Чистий четвер. Якщо не встигли підготувати тісто на паски заздалегідь, то можна зробити це зранку, а випекти вироби ввечері.

Готові паски та яйця українці складають у кошик і освячують у храмах. Святити продукти, за традицією, можна впродовж Великої суботи та в сам ранок Великодня.

Коли не можна пекти паску

У Страсний тиждень є день, коли заборонене не тільки готування їжі, а й будь-яка робота по дому. Це Страсна п'ятниця - день, коли церква згадує страту Ісуса на хресті. Народні прикмети кажуть, що фарбувати яйця і пекти паски в такий день не можна, а якщо не послухатися, то страва все одно не вдасться.

Також не варто готувати випічку і яйця на сам Великдень. У це світле свято робота по дому не вітається.

Як приготувати паску

Святкова паска

Для тіста необхідно: 1 кг борошна, 2 склянки молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г вершкового масла (допустимою є заміна на маргарин або олію), 200 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 чайної ложки солі, цедра половини лимону.

Приготування: Дріжджі розводять у теплому молоці зі столовою ложкою цукру та трьома столовими ложками борошна. Коли опара забродить, її переливають до решти борошна, додають розтерті із цукром жовтки, сіль та вимішують, поки не почнуть з'являтися пухирці. Потім вливають розтоплене масло (маргарин, олію) та вмішують у тісто. Після цього додають промиті родзинки, цедру і знову вимішують. Тісто лишають у теплому місці, поки не підніметься удвоє.

Після того, як тісто піднялося, його закладають у форму, дно якої застелене папером для випікання, щоб воно заповнювало третину. Лишають підходити, поки форма не заповниться. Потім треба змастити верхівку яйцем та випікати при температурі 190-200 градусів протягом 45 хвилин.

Пухка паска

Для тіста необхідно: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 30 жовтків, 150 г дріжджів, 200 г вершкового масла (можна замінити на маргарин чи олію), 400 г цукру, 250 г родзинок, половина чайної ложки солі, ванілін.

Для помадки необхідно: 200 г цукру, 5 столових ложок води, половина столової ложки оцту, ромова есенція, чайна ложка вершкового масла.

Приготування: Розвести дріжджі у теплому молоці зі столовою ложкою цукру та трьома столовими ложками борошна, зробити опару. Збивати жовтки із цукром та ваніліном на пару, у посуді над каструлею із киплячою водою, поки не утвориться пухка однорідна маса. Опару посолити та влити у борошно, додати збиті жовтки і вимісити. Під кінець вимішування додати розтоплене масло та вмішати його у тісто. Додати промитий ізюм та ще раз вимісити. Оставити тісто підходити.

Коли підійде, розкласти у форми, змащені вершковим маслом, присипані сухарями та застелені папером для випікання, заповнивши їх на дві третини. Дати підійти та заповнити усю форму. Змастити яйцем та випікати у духовці при температурі 190-200 градусів протягом 50 хвили.

Гарячі паски можна присипати цукровою пудрою. Якщо змащувати помадкою, то коли вже охолонуть.

Приготування помадки: Цукор залити гарячою водою, додати оцет, накрити та варити. Коли крапля сиропу, спадаючи з ложки, буде тягнути за собою "нитку", зняти з плити та розтирати. Коли сироп почне біліти, додати ромову есенцію та вершкове масло.

Паска нашвидкоруч

Для тіста необхідно: 500 г борошна, 1 склянка молока, 3 яйця, 50 г дріжджів, 100 г вершкового масла чи маргарину, 100 г родзинок, 100 г цукру, половина чайної ложки солі, цедра половини лимону.

Приготування: Розвести дріжджі у теплому молоці із столовою ложкою цукру і дати забродити. Влити опару у борошно, додати сіль, розтерті із цукром яйця, цедру, родзинки та замісити тісто. Додати розтоплене масло та вимісити, поки не розійдеться. Розкласти тісто у форми, змащені жиром, із дном, вкритим папером для випікання, щоб займало третину. Накрити та залишити підходити. Потім змастити верхівку яйцем та випікати при температурі 190-200 градусів 40 хвилин.

Як пофарбувати яйця на Великдень

Фарбування за допомогою рису 

Для цього необхідно: 

харчовий барвник поліетиленові пакети варені білі яйця

Процес: Насипте рис до пакету, капніть кілька крапель барвника, покладіть в рис варене яйце та добре перемішайте його в пакеті. Це дуже простий спосіб, який не потребує багато часу і клопоту.

Декорування серветкою

По суті, ця техніка дуже нагадує декупаж, тільки робиться набагато простіше і за допомогою натуральних продуктів. Для цього вам знадобляться:  

серветка з малюнком на білому тлі білі відварні курячі яйця 1 білок курячого яйця

Процес: Зазвичай в серветках кілька шарів, тому вам потрібно відокремити їх і відставити тільки той, який з малюнком. Руками відривайте акуратно, виберіть частину серветки з малюнком, прикладіть до чистого і сухого вареного яйця. Пензликом акуратно змастіть серветку, приклеюючи її таким чином до яйця. Дайте йому висохнути.

Створення космосу

Це ще один дуже простий варіант декору, який також сподобається і дітям, і дорослим. Головне не забувати, що використовувати потрібно тільки фарбу, призначену для харчових продуктів. Для цього вам знадобляться: 

чиста губка пензлик харчовий барвник синього, фіолетового, золотого та білого кольорів варені яйця

Процес: Спочатку пофарбуйте яйця в однорідний темний колір і далі губкою наносьте хаотично кольори від темного до світлого. Дайте яйцям підсохнути і побризкайти в кінці, їх за допомогою пензлика золотим кольором.

Використання квітів та листя

Спостерігати та робити руками щось подібне дуже надихає. Такі яйця на Великдень точно потішать ваших близьких і навіть трохи здивують. Але ось робити їх дуже просто. Для цього вам знадобляться: 

варені яйця листя, квіти, пір'я фарба для яєць капрон

Процес: Покладіть яйце в капроновий мішечок (це може бути звичайна шкарпетка з капрону або обрізана і зав'язана частина колгот). Акуратно покладіть всередину квітку або лист рослини і зав'яжіть капрон. В такому стані покладіть яйця в ємність з фарбою на час, вказаний на упакуванні барвника. Діставши яйця з ємності, дайте їм підсохнути, зніміть капрон і рослини.

Джерело: ТСН, УНІАН, Ми-Україна.



Переглядів: 557
Поширень: 0

Останні новини