У Вінниці дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування навчали писанкарства

Таємниці писанкарства дізнавалися діти-сироти та позбавлені батьківського піклування у краєзнавчому музеї Вінниці. Майстерклас для з розмальовування великодніх яєць пройшов сьогодні, 2 травня. Це другий подібний захід, який цьогоріч провела Служба у справах дітей ВМР.

 Мистецтво розпису писанок

«Майстеркласи з писанкарства для діток-сиріт та позбавлених батьківського піклування проходять у межах проєкту “Культурний простір”, Хлопців та дівчат цих категорій, які перебувають у нас на обліку, ми розділили для зручності на дві групи за віком. Майстеркласи проходять у камерній атмосфері, щоб кожна дитина змогла отримати пораду і допомогу від майстра. Загалом 93 % дітей з-поміж сиріт та позбавлених батьківського піклування у нашій громаді влаштовані до сімейних форм виховання. Інші 7 % потребують влаштування до сімейних форм», – зазначила начальниця Служби у справах дітей ВМР Людмила Шафранська.

Спершу старша наукова співробітниця краєзнавчого музею Лілія Гальчевська розповіла дітям про історію писанкарства та особливості подільського розпису.

 Писанкарством займаються діти і дорослі

«В Україні традиція існує багато століть. Цей звичай існував ще до прийняття Київською Руссю християнства. У свідомості українців яйце мало магічний символ, бо з нього з’являється нове життя», – зазначила музейна співробітниця.

Лілія Гальчевська також розповіла про значення символів, які зображують на писанках: риба, рожа, дубові листя, баранячі роги та багато інших.Після цього діти взялися до вибору візерунків на власну писанку.

 Найменші діти малювали крапанки

У заході взяло участь семеро дітей. З бабусею на захід прийшла 6-річна Поліна. Дівчинка малює писанку вперше. Дівчинка хоче зробити писанку жовто-блакитною, як прапор України.

«Ми їздимо в село до прабабусі Поліни. Вона пече паски, робить крашанки. На Великдень ми зазвичай збираємось у прабабусі всією родиною», – розповідає бабуся Поліни.

На майстерклас прийшов і 14-річний Олександр. Хлопець переїхав до Вінниці два роки тому з селища Билбасівка поблизу Слов’янська Донецької області. Він розмалював яйце візерунком, який придумав сам. Писанку подарувати хоче мамі.

 Тема розпису великодніх яєць цікавить дітей різного віку

Джерело: ВМР



Переглядів: 367
Поширень: 0

Останні новини